Robotar tar över i arbetet med ekonomiskt bistånd

Snart loggar Eskilstunas mest avancerade robot på ekonomiskt bistånd in. Den har lärt sig att härma biståndshandläggarnas arbete och kan jobba dygnet runt alla årets dagar.

Det hänger på leverantören men Cecilia Fredriksson, utvecklare på Eskilstuna kommun, hoppas att roboten är i gång före sommaren.

Det hänger på leverantören men Cecilia Fredriksson, utvecklare på Eskilstuna kommun, hoppas att roboten är i gång före sommaren.

Foto: Mattias Carlgren/TT

Eskilstuna2022-04-08 04:32

– Dels handlar det om att avlasta handläggare men också om rättssäkerhet i utredningarna. Med en robot blir alla hanterade exakt likadant, säger Magnus Minh Gustafsson, chef på arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Arbetet med att effektivisera handläggningen av ekonomiskt bistånd i Eskilstuna har pågått sedan 2020. I dag görs över 80 procent av ansökningarna digitalt. Och sedan två år tillbaka arbetar redan två robotar med att registrera och öppna nya ärenden.

Nu färdigställs en tredje robot som kommer begära in inkomstuppgifter från andra myndigheter, som Försäkringskassan, CSN och arbetslöshetskassorna. För att inte överutreda och hämta in onödig information måste den klara av att göra individuella bedömningar i varje fall.

Det är det mest komplicerade uppdraget som delegerats till en robot hittills, berättar Cecilia Fredriksson, utvecklare på kommunen.

– Vi hade hoppats att den skulle varit igång för länge sedan, men arbetet visade sig mer avancerat än vi först trott. Vi kunde ha nöjt oss med en robot som hämtat in grundläggande information och kanske jämfört mot tidigare månader, men vår robot går längre än så.

undefined
Förutom att avlasta handläggare från enformiga arbetsuppgifter blir hanteringen mer rättssäker med robotar, menar Magnus Minh Gustafsson, chef på arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Magnus Minh Gustafsson nickar instämmande.

– Det är baksidan med att vara först i Sverige. Skillnaden är sättet vi byggt vår robot på. Att den är inne i våra egna system och härmar handläggarnas tillvägagångssätt.

Hur då härmar handläggarna?

– Man har filmat handläggare i hur de hanterar ärenden och hur de klickar på skärmen och sedan gör man en kod utifrån det som styr roboten.

Varför väljer ni en krångligare väg?

– När andra kommuner valt att skicka data till en annan plats, där informationen behandlas, så behåller vi alla känsliga uppgifter säkert i systemet. De lämnar inte väggarna.

undefined
Roboten har programmerats med en kod som tagits fram genom att handläggare filmats när de arbetar i ärenden. På så sätt ska roboten kunna härma handläggarnas arbete. Koden på bilden har inget med roboten att göra.

Totalt planerar kommunen för fyra robotar. Målsättningen är att handläggare i framtiden ska vara beslutsfattare på underlag som helt tagits fram av robotar. Något som skulle innebära stora vinster, säger Magnus Minh Gustafsson. 

– Redan tack vare de robotar som är i gång idag har vi minskat sju till åtta tjänster och där resurser fördelats om bland annat till vårt team som arbetar med felaktiga utbetalningar.

Vilka vinster finns med den nya roboten?

– Det är för tidigt att säga. Vi har inte analyserat klart siffrorna ännu. Men målet var från början att spara 1 500 timmar i månaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!