Inspektionen för vård och omsorg har varit där i omgångar – senast i våras – och funnit allvarliga brister, med överbeläggningar, personalbrist och risker i patientsäkerheten. Och även Arbetsmiljöverket har varit på inspektion och lämnat synpunkter på den höga arbetsbelastningen.
Flera avdelningar på Mälarsjukhuset har haft det tungt en längre tid, i personalbristens spår, och bland de värst drabbade är kirurgavdelningen.
– Det har varit tungt, det ska vi inte hymla om. När regionen införde hyrstopp av bemanningssjuksköterskor i februari slutade både hyrsyrror och fast anställda. Som sämst hade sjuksköterskorna ansvar för tio-tolv patienter var, och vi tvingades dra ned på antalet vårdplatser från 30 till 18. Nu är vi uppe på 24 och jag hyser gott hopp om att vi har personal till att kunna öppna alla våra 30 platser igen till våren.
Vårdenhetschef Åsa Liljeroos Tanghöj ser myndigheternas närvaro på avdelningen som positivt.
– Det är bra att vi granskas utifrån, det ger en drivkraft till ständig förbättring.
Vad som gett chefen och hennes personal lite andrum och en smula lugnare arbetspass, är att de bytt arbetssätt. De jobbar nu i team runt patienterna, indelade i operationskategorier. Sjuksköterska, undersköterskor, läkare, sjukgymnast och klinisk farmaceut jobbar tillsammans och får ta mer ansvar för sina arbetsuppgifter.
– Det gör arbetet mer strukturerat, alla behöver inte springa runt och vara överallt, utan man har sitt team, sina patienter, som man blir extra påläst på. Sen får man rotera om man vill lära sig mer och variera arbetet, men på det här sättet upplever både personalen och patienterna att det blir tryggare och lugnare. Med patientsäker vård.
– Jag uppfattar det som att min personal också blivit nöjdare. Det har blivit lättare att gå till jobbet, även om det fortfarande är intensivt med dagliga överbeläggningar. Men vi är en mer enad kirurgklinik nu. Vi ska nog få runt den här skutan igen.
Ryktet om en bättre arbetsmiljö sprider sig, och regionen har kunnat knyta några nya sköterskor och ett antal unga läkare till kirurgen.
Åsa Liljeroos Tanghöj har varit vårdenhetschef sedan i somras men jobbade dessförinnan i flera år som hyrsyrra på avdelningen.
– När hyrstoppet infördes i regionen i våras valde jag som en av få att stanna kvar och ta anställning av regionen. Även om det kan vara tungt är det här en väldigt rolig avdelning att jobba på. Är du sjuksköterska och vill jobba med många olika saker och utvecklas i yrket är kirurgen ett bra ställe.
Hon får medhåll. Kirurgavdelningen är en av de arbetsplatser på sjukhuset som fått dispens att använda hyrsköterskor. En av dem är Rita Elias, som håller med chefen.
– Jag har jobbat här sen i februari, då min förra arbetsplats på sjukhuset blev av med sin hyrpersonal. Jag hade hört mycket om stress och att det inte var någon ordning här, men det stämmer inte. Kirurgen är ett av de bästa ställena jag jobbat på. Vi hade nog alla svårt att se hur det nya arbetssättet skulle funka, men det har blivit jättebra. Undersköterskorna gör ett jättejobb och underlättar verkligen för oss.
Trots det behåller hon sin anställning på bemanningsföretaget.
– Jag väljer friheten och flexibiliteten. Men den dagen jag överväger en fast tjänst så får det bli på den här avdelningen.
En som fått en ny befattning i teamarbetet är sjuksköterskan Amanda Lindkvist, avdelningens utskrivningssamordnare. Hon håller koll på att utskrivningsklara patienter verkligen kan åka hem så snart det går efter läkarbeslutet. Så att de inte blir kvar längre än de behöver, i väntan på att insatser från kommunen och förberedelser i hemmet ska bli klara.
– Tidigare var det lite huller om buller här, i dag är arbetet tydligare, mer strukturerat. Och alla är tryggare och på bättre humör.
Gabriella Ido är en av kirurgens nya unga läkare.
– Jag har förstått att avdelningen varit överbelastad, och det är fortfarande ansträngt. Men teamarbetet är jättebra, utan det hade vi inte kunnat bedriva någon vård här. Och jag tror folk ställer upp mer än på andra kliniker. Här jobbar en speciell profession av supersjuksköterskor och -läkare, drivna av patientfokuserad vård.