Även Eskilstunas gymnasielärare går på knäna

Sex av tio gymnasielärare överväger att lämna yrket på grund av hög arbetsbelastning visar en ny undersökning. Enligt Gunilla Skogsmo på Lärarnas riksförbund ser situationen mörk ut även i Eskilstuna.

En undersökning från Lärarnas riksförbund visar på en gymnasielärarkår som går på knäna till följd av hög arbetsbelastning. Även i Eskilstuna är situationen ansträngd.

En undersökning från Lärarnas riksförbund visar på en gymnasielärarkår som går på knäna till följd av hög arbetsbelastning. Även i Eskilstuna är situationen ansträngd.

Foto: Privat / Berit Roald

Eskilstuna2019-08-19 20:05

Det är Lärarnas riksförbund som låtit genomföra undersökningen där cirka 1 000 gymnasielärare fått svara på frågor om sin arbetssituation. Bilden som framträder pekar på negativa konsekvenser för såväl det egna måendet som kvaliteten på undervisningen till följd av hög arbetsbelastning. Gunilla Skogsmo, ordförande för Lärarnas riksförbund i Eskilstuna, förvånas inte över slutsatserna.

– Det är likadant här. År efter år ser vi röda siffror i våra medarbetarenkäter vad gäller arbetsrelaterad utmattning och arbetstakt, säger hon.

Bland de som tillfrågats i undersökningen uppger åtta av tio att de har en tung eller mycket tung arbetsbörda, att arbetssituationen påverkar deras sömn negativt och att de gått till jobbet när de borde ha sjukanmält sig. Sju av tio uppger att anledningen till att de avstod sjukanmälan är att arbetsbördan hade blivit för tung när de återvände efter frånvaron. Sex av tio uppger att de drabbats av fysiska besvär som magont och huvudvärk och samma andel svarar att de överväger att lämna yrket helt.

– Gymnasielärare i Eskilstuna har generellt sett låg sjukfrånvaro. Men det handlar inte om att de är friskare än andra. Vi brukar prata om att man har hög sjuknärvaro. Är man sjuk måste man planera åt en vikarie och sedan rätta och bedöma det eleverna gjort. Man gör jobbet trots att man är sjuk och då blir det ofta lättare att gå till jobbet ändå.

Enligt Gunilla Skogsmo finns bland många gymnasielärare en oro över att inte kunna leverera rättvisa bedömningar under rådande omständigheter.

– Hur ska man kunna säkerställa en rättvis undervisning eller rättvisa bedömningar om inte lärarna själva får vettiga arbetsvillkor? Den här undersökningen visar hur många det är som inte orkar. Det är oroväckande.

– Eskilstuna lider, precis som övriga Sverige, redan nu av lärarbrist. Att så många lärare funderar på att sluta på grund av stress och känslan av att inte räcka till håller inte. Man måste börja se över situationen och göra läraryrket mer attraktivt.

Lärarnas riksförbund föreslår bland annat att administrativa arbetsuppgifter som i dag ligger på läraren ska överföras på andra yrkeskategorier i skolan för att frigöra mer tid för läraren att fokusera på själva undervisningen. Gunilla Skogsmo hoppas att undersökningen ska bidra till en utveckling i en sådan riktning.

– Man vill känna sig trygg med att man kan göra ett bra jobb, hinner med sina elever och kan göra rättvisa bedömningar. Känner man inte att man kan göra ett bra jobb mår man inte bra, vilket undersökningen tydligt visar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om