Även politiker måste kunna ta föräldraledigt

När Vänsterpartiets Maria Chergui nyligen fick barn tvingades hon avgå från uppdraget som kommunalråd. Detta för att dagens regler inte ger politiker möjlighet att ta ut föräldraledighet.

Eskilstuna2014-03-27 21:23

För att Chergui ändå skulle kunna vara föräldraledig har V:s politiske sekreterare Joel Hamberg tillfälligt tagit över som vikarierande kommunalråd.

Ett omodernt regelverk, tyckte kommunfullmäktige, när frågan kom upp vid torsdagens sammanträde.

– Det här är absolut inte okej. Särskilt inte i en kommun som Eskilstuna som ligger så långt framme i jämställdhetsarbetet för övrigt, fastslog Lisa Friberg (S), vice ordförande i jämställdhetsutskottet.

Nu bestämde kommunfullmäktige att reglerna ska ses över, så att det i fortsättningen blir möjligt även för politiker att ta ut föräldraledighet.

Frågan kom upp när kommunfullmäktige skulle godkänna det nya ersättningsreglementet för förtroendevalda. Där hade partierna istället svårt att enas om vilket arvode som är rimligt för gruppledarna i de minsta partierna.

Minst 40 procent av basbeloppet tyckte majoriteten, med stöd från tre av fyra Allianspartierna. Moderaterna tyckte det kunde räcka med 30 procent, eller knappa 18 000 kronor. SD ville för sin del inte se någon miniminivå alls.

De många olika förslagen bekymrade Jimmy Jansson (S).

– Kommunfullmäktige ska inte hålla på och peta i arvodeskommitténs förarbeten. Då kan det bli lika illa som i landstinget, sa han och åsyftade arvodesskandalen för några år sedan där politikerna på eget bevåg fördelat arvoden mellan sig.

Beslutet blev till sist att kommunfullmäktige godkände reglementet, som ska gälla under nästa mandatperiod.

När SJ beslutade lägga ner sin resbutik i Eskilstuna, var politikerna i Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet eniga om att ta över. I Eskilstuna, som ska stå för det ekonomiska ansvaret, var oenigheten desto större. När kommunstyrelsen godkände förslaget var det mot den borgliga oppositionens vilja. De fyra Allianspartierna krävde i stället återremiss.

Det hade de kunnat göra även vid torsdagens sammanträde i kommunfullmäktige.

– Men det gör vi inte. Däremot kommer vi inte att delta i beslutet. förklarade Jari Puustinen (M), som därmed markerade sitt och Alliansen missnöje med det man såg som bristfälligt beslutsunderlag.

Jimmy Jansson var tacksam för att Alliansen inte använde sig av möjligheten till minoritetsåterremiss.

– Det hedrar er sa han.

Därmed blev det också klart att resebutiken blir kvar, men med ny ägare från och med nästa tisdag den 1 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!