Avfallsanläggningen i Barva utreds som brottsplats

Åtalet mot ägarna till NMT skulle ha väckts på fredag, men flyttas fram. Enligt åklagaren är det omfattande material att gå igenom och nu utreds även avfallsanläggningen i Eskilstuna som misstänkt brottsplats.

Åtalet mot de tre misstänkta väntas komma först i höst.

Åtalet mot de tre misstänkta väntas komma först i höst.

Foto: Peter Larsson

Eskilstuna2021-05-06 06:12

Ägarparet till NM Trading och Transport AB med moderbolaget Think Pink, som står bakom det plastförpackade avfallet mellan Kjula och Barva, och bolagets miljökonsult, är misstänkta för grova miljöbrott. Enligt misstankarna ska bolaget bland annat ha dumpat och grävt ned byggavfall på olika platser i Sverige mellan 2015 och 2020.

Den brottsmisstänkte miljökonsulten ska enligt Sydnärkenytt även ha koppling till LMAG, bolaget som stod i centrum av den så kallade "Batteriskandalen". Konsulten uppges ha hjälpt LMAG med tillstånd, avtal och myndighetskontakter.

Åtalstiden mot de tre misstänkta har förlängts, och kommer sannolikt att behöva förlängas igen. Det berättar kammaråklagare Anders Gustafson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

– Det är en omfattande utredning som rör många platser i landet så det här kommer att dra ut på tiden. Jag tror knappast vi blir klara före sommaren, snarare under sensommaren eller till hösten, säger han.

Några fler misstänkta personer, utöver de tre som redan är delgivna, har inte adderats till utredningen. Däremot har ytterligare en misstänkt brottsplats lagts till, avfallsanläggningen i Hummelkärr, Barva socken, Eskilstuna kommun.

– Det finns misstankar om miljöbrott kopplat till avfallet på fastigheten i Eskilstuna. Tyvärr kan jag inte säga så mycket mer på grund av förundersökningssekretessen, säger Anders Gustafsson.

undefined
Cirka 19 000 plastbalar med byggavfall förvaras på fastigheten i Barva.

Lagringen av balar i Eskilstuna kommun startade 2017 och växte snabbt i volym. När NM Trading och Transport AB försattes i konkurs i oktober 2020 fanns cirka 19 000 platsbalar, som bland annat innehåller plast, metall, tegel och trä, på fastigheten.

Utöver Hummelkärr finns liknande lagringsplatser i bland annat Laxåtrakten, Dannemora, Botkyrka, Gullspång och Västerås.

Värmlands tingsrätt har beslutat om kvarstad på drygt 8,5 miljoner kronor av ägarparets egendomar och tillgångar. Pengar som kan komma att krävas i skadestånd för bland annat marksanering, om de misstänkta döms.

Ser du någon risk eller möjlighet att det inte blir något åtal?

– Den möjligheten finns alltid. Jag tänker att det beror på vad utredningen ger och vad som dyker upp. Misstankar finns fortfarande kvar men beslut om åtal fattas aldrig på förhand, säger Anders Gustafsson.

De misstänkta förnekar brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!