Hon rasar över kommunens avgift för avloppsbesked

11 000 kronor bara för att få papper på att man måste byta ut sitt gamla avlopp. Det kräver kommunen från boende på landsbygden. "Hutlöst dyrt" tycker en boende. "Priserna är rimliga", säger miljöinspektören.

Ulrika Hill bor utanför Alberga och måste troligen byta ut sin gamla avloppsanläggning. Bara pappershanteringen i samband med processen kommer att kosta henne över 11 000 kronor.

Ulrika Hill bor utanför Alberga och måste troligen byta ut sin gamla avloppsanläggning. Bara pappershanteringen i samband med processen kommer att kosta henne över 11 000 kronor.

Foto: Rebecka Jonsson

Eskilstuna2023-02-11 07:34

Ända sedan 2004 har kommunens arbete pågått med att få fastigheter på landsbygden att byta ut gamla enskilda avlopp mot moderna och miljövänliga. De gamla avloppen har ofta inte inspekterats på många år och kan ha väldigt bristfällig rening.

Följden kan bli att näringsämnen som fosfor och kväve följer med vattnet ut i sjöar och vattendrag och orsakar övergödning och algblomning.

– Det handlar också om att skydda både sitt eget och grannarnas dricksvatten, säger Maria Lindberg, miljöinspektör på Eskilstuna kommun.

undefined
På landsbygden finns många gamla enskilda avlopp som måste bytas ut mot nya och miljöanpassade.

Områdena runt Eskilstuna har betats av ett efter ett och nu är det dags för trakten runt Alberga. Där bor Ulrika Hill på en gård. Hon har fått en blankett där hon ska fylla i information om sin avloppsanläggning.

– Vi fick den förra veckan och ska skicka in den senast 24 februari, annars får man betala en avgift. Vi har inte bott här så länge så vi vet inte så mycket om avloppet, men vi ska försöka ta reda på mer, säger Ulrika Hill.

Hon är tämligen övertygad om att deras avlopp kommer att dömas ut och behöva bytas. Det har hon full förståelse för. Däremot har hon svårare att förstå kostnaderna som är förknippade med den administrativa delen av processen.

– Om de dömer ut avloppet kostar det 3 000 kronor för att kommunen ska skriva ett beslut på det. Sen kostar det ytterligare drygt 8 000 kronor att ansöka om ett tillstånd att börja anlägga ett nytt avlopp, säger hon.

undefined
Blanketten från kommunen ska fyllas i med detaljerade uppgifter om fastigheten och avloppssystemet.

Att det kostar så mycket framgår inte av brevet från kommunen. Men Ulrika känner till summorna eftersom hennes dotter och måg, som bor i Gillberga-Lista, var i samma situation i höstas.

– Jag tycker att det är helt galet. Det är hutlöst, fruktansvärda pengar. Jag förstår att kommunen måste ställa miljökrav, men kostnaderna borde ingå i deras budget, vad används annars skattepengarna till? De borde ha tagit höjd för de här utgifterna när de beslutade att ställa kraven. 8 264 kronor, det blir en hög timpenning – hur lång tid kan det ta att utfärda ett tillstånd, undrar Ulrika Hill.

Den frågan kan miljöinspektör Maria Lindberg svara exakt på.

– Ansökningen tar åtta timmar gånger 1 071 kronor i timmen, säger hon.

Men det handlar inte bara om att skriva ut ett papper, menar hon. Exempelvis kan det behöva göras en tillsyn på plats som man sedan skriver en rapport på. 

Själva taxan för avloppsärendena är fastställd av kommunfullmäktige. Att kostnaderna inte ligger inbakade i kommunens budget har också sin förklaring, säger Maria Lindberg. Den som har ett eget avlopp är enligt miljöbalken verksamhetsutövare och ska därmed stå för sina egna kostnader.

– Det är den som har ett enskilt avlopp som släpper ut orenat vatten och miljöbalken säger att det är utsläpparen som ska betala kostnaderna för tillsyn. Det är inte rimligt att den som redan betalar för att exempelvis ha kommunalt avlopp också ska vara med och betala för den som ska byta sitt enskilda avlopp.

undefined
Ulrika Hill lyfter på locket till en av avloppsbrunnarna på tomten. Hon är nästan helt säker på att kommunen kommer att döma ut deras avlopp och hon har full förståelse för att de måste modernisera anläggningen.

Det handlar också om att avdelningen på miljökontoret delvis ska vara självfinansierande.

– Vi ska inte jobba gratis, säger Maria Lindberg.

Hon har ändå viss förståelse för att många tycker att kostnaderna är höga.

– Jag förstår att man tycker att det är dyrt, men det är rimliga priser. Vi får ibland kommentarer från folk, men det är sällan någon som överklagar kostnaderna.

Avloppsinventeringen

Miljökontoret jobbar med att inventera alla små avlopp i kommunen. Hittills har de inventerat ungefär hälften av kommunens drygt 7000 små avlopp. Just nu inventeras området norr om den östra delen av Hjälmaren.

Det är alltid fastighetsägaren som är ansvarig för att hus med indraget vatten har en godkänd avloppsanläggning.

Du behöver söka och få tillstånd innan du inrättar en avloppsanläggning som ska ha wc påkopplad.

Källa: eskilstuna.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!