Händelsen inträffade den 11 oktober. Dagen efter gjorde personal från miljökontoret ett besök på platsen. De kunde konstatera att avloppsanläggningen inte var godkänd enligt gällande lagstiftning då det saknas reningssteg efter slamavskiljaren som dessutom visade tecken på vittringsskador. En efterföljande kontroll visade även att det saknades tillstånd för avloppsanläggningen.
Miljökontoret bedömde att utsläppet från anläggningen innebar en risk för miljön samt människors hälsa. Beslut fattades om att villaägaren senast 1 juni 2023 förbjuds släppa ut avloppsvatten från toalett, bad, disk och tvättmaskin.
Villaägaren överklagade till länsstyrelsen. Han hävdade att avloppet förvisso var fullt i oktober men att det inte finns några bevis för att det ska ha svämmat över eller utgjort några risker för miljön. Om åtgärder måste vidtas anser han att det måste gälla det tiotal övriga villor som finns i området, inte bara hans.
Länsstyrelsen gick dock på miljökontorets linje varvid villaägaren överklagade till mark- och miljödomstolen. Något stöd för sin sak fick han emellertid inte heller i den instansen.
"Av utredningen framgår att den befintliga avloppsanläggningen är bristfällig och en fortsatt användning innebär en påtaglig risk för negativa konsekvenser för miljön", skriver domstolen som ändrar beslutet på en punkt; att tidpunkten för när förbudet ska träda i kraft infaller sex månader efter att domen vunnit laga kraft.