Kraftigt minskat cannabisbruk till följd av pandemin

Analyser av knarkrester i Eskilstunas avloppsvatten visar på kraftigt minskat bruk av cannabis under 2020. "Pandemin har helt klart påverkat vattenprovsanalysernas resultat, säger Elin Johansson, preventivsamordnare på socialförvaltningen.

Halterna av cannabis i Eskilstunabornas avloppsvatten har minskat kraftigt till följd av pandemin. Det konstaterar Elin Johansson, preventivsamordnare på socialförvaltningen.

Halterna av cannabis i Eskilstunabornas avloppsvatten har minskat kraftigt till följd av pandemin. Det konstaterar Elin Johansson, preventivsamordnare på socialförvaltningen.

Foto: TT/Privat

Eskilstuna2021-04-28 06:01

2018 började Eskilstuna kommun regelbundet analysera rester av narkotika i avloppsvattnet. Syftet är att få information om vilka droger som används och i vilken omfattning.

Analyserna säger ingenting om hur många personer som använder narkotika men ger en bild av omfattningen.

Eskilstuna har vid tidigare mätningar haft rekordhöga värden av cannabis, högre än någon annan kommun i landet. Under hösten 2019 uppmättes 286,3 doser per 1000 invånare/dygn. Ett drygt år senare, i december 2020, noterades det hittills lägsta värdet med 16,6 doser/dygn.

Enligt Elin Johansson är pandemins påverkan en starkt bidragande orsak till den kraftiga minskningen.

undefined
Elin Johansson, preventivsamordnare på socialförvaltningen i Eskilstuna.

– De stängda gränserna och restriktionerna under pandemin med minskade resandeströmmar har påverkat narkotikainförseln till Sverige. Tillgången på cannabis har minskat, särskilt under första halvåret av 2020. Det gäller framför allt hasch där man sett ett minskat utbud och stigande priser, säger hon.

Andra narkotikasorter tycks ha påverkats i mindre omfattning. För kokain ligger medelvärdet för 2020 års mätningar lägre än både 2018 och 2019. För amfetamin däremot uppmättes i mars det hittills högsta värdet med 95,9 doser per 1000 invånare/dygn.

Provtagningarna kommer att fortsätta under 2021 för att skapa en mer långsiktig bild. Målet är att skapa en lång mätserie med flera regelbundna provtagningar för att kunna jämföra värden över tid. 

– Pandemin har helt klart påverkat vattenprovsanalysernas resultat från 2020 och jag tror även att hela 2021 kommer att påverkas, men kanske inte i samma utsträckning. Det ska bli intressant att följa. Mätningarna visar att det finns bruk av narkotika i kommunen och visar därmed på ett stort behov av flera olika insatser i kommunen, säger Elin Johansson.

Socialnämndens ordförande Göran Gredfors (M) ser de regelbundna analysproven som ett viktigt verktyg i det drogpreventiva arbetet:

– Det är först nu efter tre år som vi kan börja göra jämförelser av mätningarna. Tillsammans med andra undersökningar och rapporter bidrar det till att vi får en bättre uppfattning om läget.  Långsiktigt kan man konstatera att det inte syns någon minskning förutom vad gäller cannabis. Och den nedgången kan vi tacka covid-19 för, det enda positiva som pandemin medfört. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!