En etablering i Eskilstuna som många säkert förundrats över är hur Amazons Sverigelager för e-handel kunde hamna i just Eskilstuna och i Eskilstuna logistikpark.
– Det är svårt att säga hur Amazon kom hit, men det var extremt mycket hemlighetsmakeri kring deras etablering. Vi fick skriva på ett sekretessavtal där vi inte fick prata om något av det som skulle diskuteras, förklarar David Hofmann, vd på ELE.
– Men nu måste vi väl ändå få prata om det, fyller Manuel Brändeborn in och tittar på Hofmann.
Hofmann nickar och Brändeborn berättar något som han sent kommer att glömma.
– Vi fick till ett möte med logistikbolaget Kuehne Nagel och fastighetsägaren Logicenters. Företaget vi mötte ville på inga sätt visa att de var i Eskilstuna, vi fick bygga upp ett litet mötesrum mitt i en stor tom lagerlokal på 20 000 kvadratmeter. Det var så surrealistiskt.
Inte nog med det, mötet blev betydligt mycket längre än vad Brändeborn någonsin kunnat förvänta sig.
– Vi var 27 personer på mötet och vi hade en genomgång om vad vi kunde erbjuda, inget konstigt med det. På det hade vi en frågestund och den pågick i tre timmar! Tre timmar, det glömmer jag aldrig. Vi har aldrig fått så många frågor som vi fick då, de tog aldrig slut.
Men mötet gav utdelning då Amazon var mycket nöjda med vad Eskilstuna kunde erbjuda och valde att placera sitt Sverigelager här, som sedan driftas av Kuehne Nagel.
– Samarbete med fastighetsägare och tredjepartslogistikföretag är viktigt för att lyckas knyta internationella stora företag till Eskilstuna. Logicenters och Kuehne Nagel i nära samarbete med oss gjorde att Amazon valde Eskilstuna. Vi matchade precis vad Amazon letade efter, berättar Hofmann.
– Sedan Amazons intåg på den svenska marknaden har bolaget haft en stark tillväxt, vilket resulterat i fler arbetstillfällen lokalt i Eskilstuna. Etableringen har stärkt Eskilstunas position som e-handelsstad vilket även bidrar till fler e-handelsetableringar över tid, fyller Brändeborn i.