Sveaskog har under vintern avverkat granar längs en mindre skogsväg nära Hugelsta skjutfält. Området runt Hugelstakällan är kalhugget så när som på några höga stubbar och spridda granruskor. Trädet med namnskylten, som visar källans plats, har kapats en bit upp på stammen.
Eskilstunabon Thomas Forslund är arg. Han och många med honom har under många år hämtat vatten ur källan, som är tydligt inramad av betongtrummor och försedd med trälock.
– Jag har aldrig druckit ett godare vatten och jag blev väldigt besviken när jag fick se vad de har gjort. Det är otroligt respektlöst, säger han.
Enligt Thomas Forslund har träden huggits ner i strid med ett avverkningsförbud som finns runt källor. Källor är enligt Forslund skyddade enligt lag men den uppgiften har inte kunnat bekräftas trots samtal med kammaråklagare Gunnar Jonasson, vid riksenheten för miljöbrott. Enligt Jonasson kan det dock vara ett brott mot miljöbalkens 12 kapitel, sjätte paragraf.
– Men eftersom vi kan komma att handlägga ärendet så kan jag inte göra några uttalanden, säger han.
Thomas Forslund kraftiga reaktion grundar sig främst på kunskaper han hämtat från Viktor Schauberger (död 1958), österrikisk jägmästare, naturalist med mera.
– Jag är bara lekman men så mycket vet jag att när skogen avverkas sinar källan på sikt, och vattenkvalitén försämras. Enda sättet att försöka skydda källan är att bygga ett tak och skydda källan från solljus. Skuggan är en väsentlig del men nu är det kalhygge.
Skogsstyrelsen har nyligen besökt avverkningsplatsen och Eskilstuna kommun och länsstyrelsen är underrättade. Hittills har dock inga åtgärder vidtagits.
Björn Forssman är skogskonsulent på Skogstyrelsen:
– Jag har varit där och kunde konstatera att det är renrakat runt källan. Normalt sett ska man ta hänsyn till källor och visst kan det bli en rättslig prövning, säger han.
Sveaskogs Joakim Blückert är ansvarig för avverkningen vid Hugelstakällan.
– Ja, vi har huggit ner skogen, men helt enligt de regler och normer som finns. Vi har ställt kvar kulturstubbar runt källan, för att markera upp, och vi har inte skadat eller kört på själva källan. Vi har tagit den hänsyn som krävs för en kultur- eller fornlämning och både Skogsstyrelsen och länsstyrelsen har haft möjlighet att kontrollera vår verksamhet, säger han.
Hade avverkningen skett om kritiken kommit i förväg?
– Nej, och ett tips jag kan ge är att folk hör av sig till Skogstyrelsen innan. Man kan också anmäla exempelvis källor till länsstyrelsen så att de blir med Skogens pärlor (en förteckning).