Badare nära att sugas in i Skjulstas dammluckor

Det höga vattenflödet ger extremt stor genomströmning av vatten i Eskilstunaån. Nu vittnar boende i Skjulsta om flera incidenter där badare varit nära att spolas ner i dammluckorna.

Skyltar varnar för strömt vatten i Skjulsta. Trots det vittnar närboende om att flera badande råkat i knipa nyligen.

Skyltar varnar för strömt vatten i Skjulsta. Trots det vittnar närboende om att flera badande råkat i knipa nyligen.

Foto: Rebecka Jonsson

Eskilstuna2023-08-17 20:55

I augusti flyter Eskilstunaån vanligtvis ganska sävligt fram. Åtta kubikmeter vatten i sekunden brukar släppas igenom vid Hyndevad, berättar Andreas Holking på stadsbyggnadsförvaltningen.

– Men nu tappar de ut drygt 100 kubik i sekunden ur Hjälmaren. Det händer att det är så här mycket vatten ibland, men inte i augusti utan vid snösmältningen, säger han.

Där ån är bred och djup märks inte vattenflödet lika mycket som där det är smalt och grunt. Som exempelvis i Skjulsta. Den stora badplatsen med sandstrand är ganska förskonad, däremot är det väldigt strömt vid bryggan intill kafébyggnaden, där bland annat bastubadare brukar hålla till.

undefined
Livbojen finns tillhands om någon inte kan ta sig upp ur vattnet på egen hand.

En kvinna som bor intill har flera gånger nyligen bevittnat incidenter där badgäster varit illa ute.

– En äldre man drogs med och klamrade sig desperat fast i linan som var spänd över vattnet. Han fick hjälp av flera personer som fanns i närheten. Annars hade han aldrig klarat att komma i land, han hade spolats ner i dammluckorna, säger kvinnan.

Hon berättar också om en annan händelse några dagar senare, då två badande kvinnor överraskades av strömmarna i vattnet.

– Men de lyckades till slut ta sig i land själva.

När incidenten med de två kvinnorna skedde fanns linan som räddat den äldre mannen inte längre kvar, berättar vittnet.

undefined
Repet som tidigare satt spänt över vattnet, har nu lossnat i ena änden och dragits ner mot dammluckorna.

När tidningen besöker platsen visar det sig att linan förvisso finns kvar, men har lossnat i ena änden och spolats ner mot dammluckorna.

Om den kan sättas dit igen är osäkert, säger Andreas Holking.

– Det är förenat med fara, men vi ska göra ett försök. Annars får vi vänta tills ån är lägre igen.

Han poängterar dock att repet inte har som syfte att rädda badande.

– Det är till för hindra att stora saker som flyter i ån inte hamnar i slussen, som stockar och liknande. Jag vet inte varför linan har gått av, det är jättebra om man gör en felanmälan till kommunen när man ser sånt här, påpekar Holking.

undefined
Johannes Mattisson, ordförande i föreningen som driver Skjulstabastun. Arkivbild.

Föreningen som driver bastun i Skjulsta fortsätter sin verksamhet som vanligt, trots det höga vattenflödet. De vidtar dock vissa säkerhetsåtgärder när de badar från bryggan.

– Vi har en egen säkerhetslina som vi släpper i, som man kan hålla sig i när man badar. Och så har vi en livboj som kan slängas i om det behövs. Men det är väldigt mycket personligt ansvar, säger Johannes Mattisson, ordförande i föreningen.

Karta: Skjulsta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!