Ilska i bygden när kommunalt badbidrag dras in

"Jag är så jävla upprörd! Det här kostar dem ingenting jämfört med vad det ger!" Det säger Martina Schagerlund i Barva efter beskedet att kommunen drar in bidraget till badplatsen Barvalappen.

Barvalappen är en samlingspunkt för boende i bygden.

Barvalappen är en samlingspunkt för boende i bygden.

Foto: Rebecka Jonsson

Eskilstuna2024-02-09 20:56

Många badplatser på landsbygden drivs av ideella krafter. Så också Barvalappen – belägen där Barva socken gränsar till Jäder.

Varje år samlas kringboende för att fräscha upp badplatsen inför säsongen – röja sly, städa omklädningshytter, olja bryggor och ta bort vass.

Kommunen ger också årligen ett bidrag för att badplatsen ska kunna utrustas med bajamajor och livboj samt för att bekosta vattenproverna som tas.

undefined
Kommunens bidrag bekostar bland annat livbojar.

Det här bidraget har nu kultur- och fritidsnämnden beslutat att dra in för ett antal badplatser på landsbygden som ligger på privat mark, bland annat Barvalappen.

Ilskan är stor efter beskedet.

– Jag är så jävla upprörd! Det handlar om 21 000 kronor om året, det är ingenting jämfört med vad det ger! Det är så idiotiskt!

Det säger Martina Schagerlund, uppvuxen i bygden och tidigare markägare för badplatsen. Den ägs numera av hennes bror.

– Han skulle lika gärna kunna stänga badplatsen och göra det till privat mark. Men vi upplåter marken av välvillighet för att vi vill ha en bra gemenskap. Badplatsen är nästan den enda platsen att träffas. Hit kommer alla! Det är bra för integrationen och för alla som kanske inte har råd att åka på sommarsemester. Folk fiskar och badar och det ordnas simskola. Det är en folkrörelsegrej!

undefined
Martina Schagerlund driver Lindholms gård i Barva är upprörd över beslutet att dra in bidraget till badplatsen.

Nu tvingas markägaren lägga ut dessa pengar själv för att kunna hålla badplatsen i samma skick. Någon tanke på att stänga badet finns inte.

– Nej, i Barva lägger vi inte ner något! Vi kommer att samla ihop de pengarna ändå. Men det här beslutet skapar en ökande klyfta mellan Barvaborna och politikerna.

undefined
Under somrarna samlas många vid Barvalappen för att bada och fiska. Här ordnas också musikarrangemang någon gång varje år.

Marie Svensson (S) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden, som fattat beslutet att dra in bidraget. Hon förklarar varför.

– Vi behöver effektivisera och har tittat över alla våra verksamheter. Det finns en handfull badplatser som ligger på privat mark men som får kommunalt stöd. Där säger vi nu upp avtalen med markägarna för att få ner våra driftskostnader med tanke på inflationen och vad som händer i världen. Det handlar om ett par hundra tusen kronor totalt årligen.

undefined
Marie Svensson (S) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Eskilstuna kommun.

Marie Svensson menar att markägarna tagit beskeden med ro.

– Det finns en förståelse, det är inga konstigheter.

Vad händer med dessa badplatser nu?

– Markägarna är fria att driva dem vidare. 

Kommer kommunen att ställa krav på exempelvis livbojar eller vattenprover?

– Nej vi kan inte ställa några krav på privata aktörer.

Karta: Barva badplats
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!