Vid en kontroll av en livsmedelsbutik i Stockholm reagerade miljöinspektörer på en udda innehållsförteckning. Brödet som såldes i butiken uppgavs vara gjort på "vetemjöl, vatten, salt, jäst och bilkrboat". I stället för "bäst före" var brödet, enligt märkningen, i stället "bäst" den sjätte mars.
Inspektörerna kunde, trots att bageriet stavat sitt eget namn fel, härleda brödet till ett nystartat bageri i Eskilstuna. Där genomförde kommunens egna inspektörer en inspektion och kunde konstatera flera brister.
Bageriet ska bland annat ha haft flagnande golvfärg, smutsiga plastbackar för bröd och städutrustning i livsmedelslokalerna. Därtill saknade bageriet ett sophämtningsavtal. Nu kritiseras verksamheten för bristfällig kunskap om märkning och på fem hygienrelaterade punkter.
Enligt Yasmin Qais Albazaz, miljöinspektör i Eskilstuna, berodde problemen med märkningen på språkförbistringar och bristande kunskaper.
– Ägaren kunde inte språket och när någon annan hjälpte till blev det fel. Felstavningen var i sig inte så allvarlig, men de hade inte heller listat ingredienserna efter hur stor del av innehållet de har. Dessutom måste man ange näringsvärde, vilket saknades, när man säljer sina produkter i andra län, säger hon.
Kostnaden för inspektionen, om totalt 1 836 kronor, faller nu på bageriet. Därtill bjuds bageriet, som bara hade påbörjat sin brödproduktion på prov, in på ett möte om märkningsregler på miljökontoret. De ska också åtgärda övriga brister innan verksamheten kan dra igång på nytt.