Bageribransch i förändring

Fazer Bageri ser ljuset i tunneln efter en lång period av kraftiga nedskärningar. Samtidigt har mindre bagerier upplevt en stark tillväxt.

Image - 4

Image - 4

Foto:

Eskilstuna2015-08-31 06:30

Antalet anställda som sysslar med livsmedelsproduktion i Eskilstuna har under de senaste åren minskat kraftigt. Mellan 2007 och 2013 minskade antalet anställda från nära 1 400 till cirka 500. Under samma period sjönk branschens omsättning med cirka 40 procent.

Det visar en analys av Eskilstunas näringsliv som kommunen presenterade i våras.

Branschens utveckling beskrivs som "katastrofal" i analysen. Försämringen beror enligt rapporten till stor del på företaget Fazers utveckling. Samtidigt konstateras i analysen att det under perioden tillkommit tolv nya företag inom branschen.

– Det är en stor förändring som skett. Från att ha dominerats av ett nationellt bolag med huvudkontor här, till mycket små lokala producenter nästan helt inriktade på den lokala marknaden, till exempel konditorier och konfektyr, säger Niklas Edmark, näringslivsutvecklare vid Eskilstuna kommun.

Hans Styrlander äger Amarant som i dag har fyra konditorier i Torshälla och Eskilstuna.

– 99 procent av alla produkter gör vi själva. Det har blivit vår grej, säger han.

Företaget har sedan år 2000 ökat personalstyrkan från cirka 5 anställda till ett 40-tal.

– Jag tror att folk har tyckt att vi har en bra och god service och ställer upp så mycket vi bara kan. Folk litar på Amarant. Vår ambition är att kämpa på och inte fuska med råvaror och hantverket, säger Hans Styrlander.

Av de cirka 500 anställda i branschen jobbar i dag cirka 200 på Fazers bageri. Anette Rosengren utsågs i våras till vd för Fazer Bageri Sverige som omfattar Fazers fem bagerier i Sverige, däribland det i Eskilstuna.

– Den nedgång som har varit på förpackat bröd har drabbat Eskilstuna, precis som våra andra bagerier, med lägre volymer, säger hon.

I år har situationen dock förbättrats. Efterfrågan på Fazers produkter har ökat.

– För första gången på väldigt många år ser vi faktiskt att vi har ett ökat köp i dagligvarubutiker. Hittills i år har marknaden ökat med 2 procent i värde och 1,6 procent i volym, säger Anette Rosengren.

Hon menar att de senaste årens nedgång kan förklaras av att konsumenterna har börjat handla mer bröd från hantverksbagerier och lokala bagerier. Andra faktorer som har påverkat utvecklingen är diettrender och att det har blivit vanligare med bake off-bröd i butikerna.

Att det nu har vänt uppåt för Fazer beror enligt Anette Rosengren bland annat på att företaget har lanserat nya produkter som till exempel rotfruktsbröd och ekologiskt bröd.

– Påsförpackat bröd har svarat på konsumenttrenderna. Vi var kanske inte lika duktiga på att svara på dem för 3-5 år sedan.

Bageriet i Eskilstuna kan gynnas av att efterfrågan ökar särkskilt mycket på just den typen av bröd som bakas här.

– Vi bakar lantbröd i Eskilstuna. Lantbrödet är det segment som växer mest. Det har vuxit 12 procent. Det är sällan man ser något som växer 12 procent på ett år.

Efterfrågan ökar även ganska mycket på limpa som också bakas på bageriet i Eskilstuna.

– Det innebär att de har chans att få längre serier om vi är duktiga på att öka i samma takt som marknaden gör, säger Anette Rosengren.

Fazer planerar för närvarande inga förändringar av personalstyrkan i Eskilstuna.

– Uppdraget de har är att fortsätta att jobba med produktivitet, effektiviseringar och nya produkter för konkurrenskraft samt arbetsmiljö för våra medarbetare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om