Bajskaoset: Städades inte – på en hel helg

En hink att göra sina behov i eller en promenad till den mobila toaletten på gården.
Det är alternativen för de boende när fastighetsägaren genomför stambyte i Årby.
– Okej, det är bara under två veckor men ändå jätteäckligt, säger en man som gett upp och flyttat hem till sin son.

Utan kranvatten i lägenheten hänvisas boende att diska och duscha i tillfälliga utrymmen.

Utan kranvatten i lägenheten hänvisas boende att diska och duscha i tillfälliga utrymmen.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2024-12-18 05:47

I helgen uppstod ett bajskaos i ett sjuvåningshus i Årby.

De boendes hinkar med diskvatten och avföring avlägsnades inte som bestämt. I stället för att hämtas på fredagen blev de stående i entrén till trapphuset över helgen.

– Det luktade illa och var jätteäckligt. Vi fattar inte hur fastighetsägaren tänker. Det är influensatider och många är rädda att bli sjuka, säger en medelålders man som bott i huset i flera år.

undefined
Utan kranvatten i lägenheten hänvisas boende att diska och duscha i tillfälliga utrymmen.
undefined
Fastighetsägaren har placerat sex tillfälliga toaletter med duschkabiner i baracker på gården. Två av dem har varit ur funktion.

Till SVT, som var först med att rapportera om de boendes situation i Årby, säger Christoffer Rodin, områdeschef på Victoriahem, att han beklagar helgens strul med de kvarlämnade bajshinkarna.

Enligt områdeschefen hade datumet för tömningen skjutits fram på grund av att renoveringsarbetet blev försenat.

– Stamrenovering tar ungefär tio arbetsdagar med avstängt vatten och avlopp, följt av några kortare avbrott. Man sätter in ett nytt rör inuti det gamla röret kan man säga. Om man gör ett stambyte istället måste man kanske byta ut hela badrummet och i vissa fall delar av köket för att ta bort de gamla rören och sätta in nya, säger Christoffer Rodin till SVT.

Stamrenovering är ett nödvändigt underhåll som fastighetsägaren är skyldig att utföra. Ingreppet innebär i regel en olägenhet för drabbade boende, då de under en tid varken har tillgång till vatten eller toalett.

En av männen som tidningen pratat med tycker att de boende borde få en sänkning på hyran under tiden deras lägenheter renoveras.

– Nu har de ställt ut sex toaletter med duschar på gården, men två är ur funktion. Vi är nästan 40 hushåll och många familjer har fler än två barn. Jag vet inte, men det känns fel att bli behandlad så här när vi fortfarande ska betala full hyra, säger han.

Enligt hyreslagen kan boende ha rätt till hyresnedsättning vid underhåll som stambyte. Det är dock vanligt att den rätten förhandlats bort i hyresavtalet.

undefined
Flera av toaletterna som hyresgästerna erbjuds under stambytet är ur funktion.
undefined
Sjuvåningshuset, där det pågår stambyte, byggdes 1966. Under två veckor får boende duscha och diska i tillfälliga utrymmen.

När Eskilstuna-Kuriren träffar berörda Årbybor på måndagskvällen är helgens bajskaos över, men flera personer håller på att bereda mat i den tillfälliga tvättlokalen på bottenvåningen. 

En gravid mamma, som får hjälp av sina barn att bära ned diskbaljan, ruskar på huvudet och hoppas innerligt att familjen ska få egen dusch och toalett snart igen.

– Det är jobbigt som det är nu. Jag behöver gå på toaletten ganska ofta och det är inte lockande att gå upp och ta sig ned på gården halv tre på natten, säger hon.

Bristen på duschar gör att det lätt blir kö och många väljer därför att tvätta sig på annat håll.

undefined
Varje hushåll har fått en tunna för spillvatten och avföring. Boende som tidningen pratat med har varit mindre förtjusta i hanteringen av dessa.
undefined
Diskbaljan är fylld.

– Två gånger när min dotter har använt den tillfälliga duschen har någon försökt att låsa upp vredet utifrån. Det känns läskigt och därför törs vi inte släppa dit henne utan att vakta utanför, säger mamman.

En annan mamma kommer ut från hissen tillsammans med sina två barn. Mellan sig har de en hink fylld med diskvatten och något mindre angenämt.

– Vi vill inte ha den i lägenheten längre än absolut nödvändigt. Det spelar ingen roll att locket är på – lukten finns där ändå, säger de.

Victoriahem har meddelat att de trasiga dusch- och toalettbarackerna ska lagas inom kort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!