Bakom kulisserna i brödfabriken i Eskilstuna

Fazer Bageri har vunnit ett prestigefyllt internationellt pris för sitt rotfruktsbröd. En variant av brödet bakas på bageriet i Eskilstuna där succén har bidragit till ökade volymer.

Eskilstuna2016-11-11 04:30

När Eskilstuna-Kuriren besöker Fazer Bageri på Fröslundavägen 1 öppnar platschefen Tommie Johansson dörren. I den numera obemannade receptionen får vi ta på oss skyddskläder och utrustas med hörselskydd.

Det är noga med hygienen och vi får även tvätta händerna innan vi kommer in i produktionen där man möts av en bröddoft ackompanjerad av ljudet från olika maskiner. Det surrar, dunkar och pyser.

Cirka 230 personer arbetar på bageriet som tillverkar matbröd och anläggningen är 25 000 kvadratmeter stor. Bageriet innehåller fyra produktionslinjer där bland annat Skogaholmslimpor och rotfruktsbröd bakas.

– Alla linjer används. På nätterna går alla fyra linjer. Under dagtid är det allt mellan en till fyra linjer, berättar Tommie Johansson.

En femte produktionslinje används inför julen till att baka pepparkaksdeg.

Anläggningen har ett råvarulager som bland annat består av åtta gigantiska silos som dagligen fylls på med mjöl. På råvarulagret finns det även tiotals stora säckar som vardera är fyllda med 500-1 000 kilo av olika ingredienser som till exempel salt och solroskärnor.

Den gröna trenden är stark i Sverige. Förra året lanserade därför Fazer sitt rotfruktsbröd där en del av mjölet har tagits bort och i stället bakas bröden med bönor och rotfrukter. I dag är bröden en storsäljare och portionsbröden har en marknadsandel på hela 9,7 procent.

Den 25 oktober tilldelades konceptet ett pris av Gama Innovation Awards i England som belönar utmärkande livsmedelsinnovationer. Fazer tog hem segern i kategorin Positionering.

– Det väldigt kul att få den här utmärkelsen just i och med att vi vill vara nummer ett inom hälsosamma bröd, säger Annika Westby, marknadschef på Fazer Bageri Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om