Bakslag för privata biogassatsningen

Eskilstuna biogas AB fick inte det besked om bygglov man hoppats på för den planerade biogasanläggning de vill bygga nära logistikparken. "Vi hade gärna sagt ja men det går inte enligt gällande lagstiftning", säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S).

Planerna på en privatägd biogasanläggning i Eskilstuna är osäkra efter torsdagens beslut i stadsbyggnadsnämnden. På bilden Kaj Wågdahl, ordförande i Eskilstuna biogas AB samt Sarita Hotti (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Planerna på en privatägd biogasanläggning i Eskilstuna är osäkra efter torsdagens beslut i stadsbyggnadsnämnden. På bilden Kaj Wågdahl, ordförande i Eskilstuna biogas AB samt Sarita Hotti (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Foto: Lars Skärlund/TT

Eskilstuna2021-01-15 06:05

I somras stod det klart att kommunens planer på en egen biogasanläggning i Lilla Nyby skulle spricka på grund av en felaktig investeringskalkyl. I det läget framstod det privata företaget Eskilstuna biogas AB som huvudspår för den politiska majoriteten, liksom Eskilstuna Energi och Miljö, för att få till lokalt producerad biogas.

– Jag hoppas verkligen att det går i lås. Biogas som fordonsbränsle är ett strategiskt val för regionen, sa Kjell Andersson, vd på EEM till tidningen i november.

Förhoppningen från Kaj Wågdahl, ordförande i Eskilstuna biogas AB, var att anläggningen – en satsning på närmare 300 miljoner kronor – skulle kunna börja byggas efter sommaren. Den tidsplanen är nu högst osäker.

Ett av villkoren för att planerna ska kunna realiseras är att bygglov beviljas. Företaget har ansökt om förhandsbesked för detta men när ärendet behandlades av stadsbyggnadsnämnden på torsdagen beslutade nämnden att inte ge något tillstånd.

– Det är verkligen en angelägen fråga. Vi försöker få till en biogasanläggning i kommunen, vi har ju till och med ett fullmäktigebeslut på det. Och vi har ett tioårigt avtal med Transdev om att leverera biogas till deras bussar. Men Plan- och bygglagen är väldigt tydlig med att det krävs en detaljplan för den här verksamheten när den bedrivs i en så här pass stor anläggning. Och på den aktuella marken finns ingen detaljplan. Vi hade gärna sagt ja och beviljat förhandsbesked men vi ser inte att vi kan göra det, säger Sarita Hotti.

Hon understryker att man från politiskt håll nu ska göra allt som går för att så snabbt som möjligt ta fram en detaljplan för området. 

– Vi ska se till att det blir en högprioriterad fråga och då går det fort. Det innebär att vi kan ha en detaljplan klar inom sex till tolv månader.

För Kaj Wågdahl är nämndens beslut en besvikelse.

– Enligt den juridiska expert vi anlitat hade det varit möjligt att säga ja. Nu får vi i bolaget prata ihop oss och fundera över hur vi ska gå vidare, säger han.

Bekymret för bolaget är att de finansiärer man knutit till projektet inte kan vänta hur länge som helst.

– Om det skulle gå att få fram en detaljplan inom sex månader kan det finnas en möjlighet att behålla finansiärerna. Men det är ett väldigt kritiskt läge.

Oppositionspartierna, V, L och MP yrkade att nämnden skulle skicka ärendet på återremiss.

– Det är klart att vi måste följa lagen men hela ärendet är behandlat på ett bristfälligt sätt och vi inom oppositionen har inte fått tillräckligt mycket information. Man borde ha kopplat på hela den kommunala apparaten för att se vilka möjligheter som finns för att vi inte ska tappa den här satsningen, säger Maria Chergui, gruppledare för V.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!