Att riva skorstenen var inte akut enligt länsstyrelsen

Stadsbyggnadsnämndens beslut om att bostadsrättsföreningen Tunafors ska betala 114 240 kronor i sanktionsavgift för att man rev den q-märkta skorstenen ligger fast. Det står klart efter att länsstyrelsen avvisat föreningens överklagan.

Bostadsrättsföreningen Tunafors har fått avslag på sin överklagan om att behöva betala 114 240 kronor i sanktionsavgift för att man lät riva den q-märkta skorstenen utan lov

Bostadsrättsföreningen Tunafors har fått avslag på sin överklagan om att behöva betala 114 240 kronor i sanktionsavgift för att man lät riva den q-märkta skorstenen utan lov

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna2022-07-01 15:06

Det har varit många juridiska turer kring den q-märkta skorstenen vid Tunafors fabriker som bostadsrättsföreningen lät riva utan lov i oktober 2020. Den ansökan man skickade in i efterhand fick avslag, ett beslut som vann laga kraft sedan Mark- och miljööverdomstolen i november 2021 nekat prövningstillstånd.

Stadsbyggnadsnämnden har därefter fattat beslut om att föreningen måste bygga upp skorstenen igen till dess ursprungliga volym och utseende. Görs inte detta hotar ett vite på 50 000 kronor i månaden. Nämnden har också fattat beslut om att föreningen ska betala en sanktionsavgift på 114 240 kronor för att man lät riva skorstenen utan lov. 

undefined
Bild före och efter rivningen av skorstenen.

Bostadsrättsföreningen har överklagat båda besluten till länsstyrelsen. Ärendet kring återuppbyggnadskravet är ännu inte avgjort, däremot meddelade Länsstyrelsen under torsdagen att överklagandet om sanktionsavgiften avslås.

Under hela processen har föreningen hävdat att rivningen var nödvändig på grund av akut rasrisk där intilliggande byggnader och människors liv och hälsa stod på spel. Som stöd för den bedömningen har föreningen lämnat in utlåtanden från sakkunniga som konstaterat att skorstenen var i mycket dåligt skick och att rasrisken bedömdes som hög.

undefined
Hela området vid Tunafors fabriker är skyddat mot rivning. På bilden syns att skorstenen hade börjat luta.

I sitt beslut tar länsstyrelsen upp att det förvisso finns lagstöd för att slippa sanktionsavgift om en rivning varit nödvändig för att undanröja risk för människors liv eller hälsa. Men i det aktuella fallet menar länsstyrelsen att situationen inte kan ha varit så akut och att föreningen därför hade kunnat invänta rivningslov. 

"Föreningen får anses ha haft möjlighet att vidta i vart fall provisoriska säkerhetsåtgärder på fastigheten för att undanröja risk för människors liv och hälsa", skriver länsstyrelsen.

Stefan Larsson, ordförande i bostadsrättsföreningen, är besviken men inte direkt förvånad över beslutet.

– Länsstyrelsen har i vanlig ordning inte beaktat de faktiska omständigheter vi lyft fram i våra inlagor. Redan för 25 år sedan dömde kommunens egna tjänstemän ut skorstenen som livsfarlig. Hur länsstyrelsen kan bedöma att det inte förelåg akut risk för liv och hälsa är mycket märkligt, säger han och tillägger att föreningen med största sannolikhet kommer överklaga beslutet till mark- och miljödomstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!