Det har gått 40 år sedan Håkan Carlsson grundade dragspelsklubben Smedbälgarna i Eskilstuna.
Året var 1974 och dragspelet stod högt i kurs. På tv rullade det jättepopulära programmet "Nygammalt" med programledaren Bosse Larsson och husbandet Bröderna Lindkvist. Tommy Körbergs version av Calle Jularbos "Drömmen om Elin" var fortfarande flitigt spelad i radio. Ett dragspel, med tillhörande brevkurs i hur man spelade, fanns i stort sett i varje hem.
I dag är dragspelet mer sällsynt på estraderna.
– Det ligger i garderoben, skojar de företrädare för Smedbälgarna som mött upp för i Vilsta sporthotell för att berätta om jubileet.
Men vid vissa tider om året är dragspelet efterfrågat. Det är när det vankas julgransplundringar och midsommarfirande.
– Då räcker inte vi dragspelare till!
Smedbälgarna i Eskilstuna är en stor, välkänd och aktiv dragspelsklubb, som varje sommar ordnar dragspelsstämma där man fyller Vilsta sportcentrum och camping med entusiaster som spelar tillsammans. Man ordnar också välbesökta konserter flera gånger om året. Och när man behövde dragspelare som skulle fixa rätt stämning i SVT:s "Allsång på Skansen" i somras, då var det tio dragspelare från Smedbälgarna som ställde upp.
Men, det finns problem med återväxten. Det är klubben medveten om, berättar Lennart Mild.
Publiken och de flesta musikanterna är äldre. Därför pågår också arbete med att rekrytera nya musiker och nya målgruppen för musiken.
– Vi är glada över att det finns en dragspelslärare i Musikskolan i Eskilstuna sedan höstterminen 2013 och tio elever inskrivna som har dragspel som instrument.
Ann-Marie Nordqvist berättar om sitt arbete med att åka runt i skolor och visa upp dragspelet och låta barn prova på.
– Vi har då gärna med barn som spelar dragspel i musikskolan i den mån de hinner för sitt eget skolarbete. Då blir det lättare för barnen att själva våga prova, säger hon.
Dessutom finns det i dag flera dragspelsorkestrar bestående av yngre musiker som förnyar och utvecklar dragspelsmusiken. Välutbildade dragspelmusiker kan studera sitt instrument på högskolenivå, berättar professionelle dragspelaren Ari Haatainen, som givetvis medverkar i Smedbälgarnas jubileumskonsert på lördag.
– Programmet omfattar musik av Carl Jularbo, som står för den mer traditionella dragspelsmusiken och Erik Frank, som står för mer jazzig dragspelsmusik. Dessutom kommer två orkestrar med yngre musiker, till exempel syndens kapell, berättar Lennart Mild.