Efterlängtat bakverk gör comeback på Fristadstorget

Spritsad deg av vetemjöl, friterad i olja och rullad i kanel och socker – där har ni det spanska bakverket churros som blivit omåttligt poppis bland både stora och små. På måndagen öppnade Oonnicha Aon åter sitt churrosbageri på Fristadstorget i Eskilstuna.

Klasskompisarna Iris Karlsson Petershagen, Juni Spele och Elsa Johnsson gillar det söta och mättande bakverket med rötter i Spanien.

Klasskompisarna Iris Karlsson Petershagen, Juni Spele och Elsa Johnsson gillar det söta och mättande bakverket med rötter i Spanien.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-05-17 09:37

– Vi har väntat på värme och fint väder. Vi smög igång och höll öppet några timmar under söndagen och från och med idag kör vi på riktigt. Det känns kul att vara tillbaka, säger Oonnicha Aon som äger och driver den tillfälligt uppmonterade stugan mitt på torget.

undefined
Oonnicha Aon driver churrosstugan på Fristadstorget som öppnade på måndagen.

En churro är ett spanskt friterat bakverk som i smaken påminner om munkar eller donuts. De serveras varma och inte sälla fyllda med chokladkräm eller toppade med varm kola- eller chokladsås.

undefined
Churros påminner till smaken om munkar eller donuts.

– De är väldigt enkla att göra och det går jättebra att sälja. Våra churros toppade med Nutella eller vit choklad är populära, men en del vill bara ha dem som de är med kanel och strösocker på.

Oonnicha Aon märker direkt när skolorna slutar för dagen och när folk beger sig hem från jobbet – då får hon extra mycket att göra.

undefined
När skolorna slutar för dagen blir det snabbt samling vid churrosstugan.

– De mättar bra och stillar garanterat ett sötsug. Alla gillar churros – både stora och små, säger hon och fiskar upp ett gäng degstavar ur fritösen.

Iris Karlsson Petershagen beställer till sig själv och flera klasskompisar. De går sista året på S:t Eskil och har varit sålda på churros i flera år.

undefined
Klasskompisarna Iris Karlsson Petershagen, Juni Spele och Elsa Johnsson gillar det söta och mättande bakverket med rötter i Spanien.

– Det är både gott och mättande och så ger de en skön sockerkick. Det är något vi unnar oss någon gång då och då, säger hon.

Hela gänget har tidigare läst spanska i skolan, men inte längre.

– Nä, vi hoppade av när vi klarade av att göra den här typen av beställning, säger kompisen Juni Spele och skrattar.

undefined
Churrosälskarna från S:t Eskil.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!