– Att lansera ett grönt ramverk är ett fantastiskt steg i riktningen mot en hållbar framtid. Därför känns det väldigt kul att vi nu tagit klivet, säger Sanna Nalin, hållbarhetschef på Sparbanken Rekarne.
Hon menar att det finns ett köptryck på gröna obligationer.
– Vi ser att efterfrågan på gröninriktade investeringar ökar och likaså efterfrågan på gröna placeringar.
Till skillnad från en allmän obligation används pengarna i gröna obligationer för ändamål som främjar miljön. Ramverket definierar vilka kriterier som ställs på investeringen för att den ska klassas som grön och säkerställer att hantering av kapital är enligt marknadspraxis.
– Som finansiell aktör har vi ett ansvar i att premiera och skapa förutsättningar för både privatpersoner och företag att ställa om mot en hållbar framtid.
Hur bidrar gröna obligationer till en hållbar utveckling?
– För att framåt kunna leva mer hållbart behöver vi investera i grön teknik och skapa förutsättningar för samhället att belasta jordklotet mindre. Genom att aktivt finansiera gröna projekt gynnar vi gröna val vilket ger ett större utrymme för just miljöinriktad utveckling – gröna obligationer är därför ett utmärkt exempel på hur vi, tillsammans, kan bidra till en hållbar framtid.
Enligt Sanna Nalin är det möjligt för gemene man att köpa obligationer, men oftast rör det sig om exempelvis pensionsförvaltare, räntefonder och andra banker.
Vem kan ha nytta av de gröna obligationerna och på vilket sätt?
– I direkt bemärkelse handlar det om nytta för den som ger ut obligation samt för dem som köper obligationen. Även vårt lokalsamhälle har nytta av gröna obligationer eftersom dessa finansierar investeringar som bidrar till en mer hållbar samhällsutveckling.
Hur är intresset för gröna obligationer lokalt?
– Lokalt sett finns intresse för utgivning av gröna obligationer från lokala aktörer eftersom det ofta innebär samhällsutveckling på lokal nivå, säger Sanna Nalin.