Hela gårdagens besök i Stadshuset i Eskilstuna lades upp med först ett studiebesök i fullmäktigesalen sedan en sittning med antingen kommunalrådet Jimmy Jansson (S), Jari Pustinen (M) och Maria Forsberg (V), eller med tjänstemännen Karin Lundell eller Ann Gustavsson som ansvarar för skolmat respektive trafik.
Det hela kallas för barnhearing och bottnar i barnens rättigheter enligt FN:s stadgar att träffa och tala med en folkvald politiker.
– Vi har genomfört en hearing tidigare, säger barnrättsstrategen Annica Burridge.
Till skillnad mot då fokuserade man nu på att enbart bjuda in elever från årskurs 5 och 6.
– För att försöka undvika för stor spridning i ämnesvalen av frågorna.
Först fick barnen, som kom från Lagersbergsskolan, Gökstensskolan och British junior, fråga politikerna om varför man inte inför bland annat begränsningar även för vuxna att köpa alkohol eller varför det så sällan serveras ris i skolmatsalarna. Men man fick också lägga fram en efterlysning om mer idrott i skolan och ställa frågan hur politikerna tänker att framtidens skola ska fungera.
Men även frågor om varför inte barnen får busskort med längre räckvidd, och varför de inte får åka gratis buss även på somrarna stod på agendan.
Flera av barnen blev lite överraskade över att de faktiskt fick svar även där svaren inte var precis det man önskade sig från den människa man en gång kanske ska lägga sin röst på.
– Vi fick svar ändå, säger Warvin Taha från British junior, som står fast i sin övertygelse om att det är för långt för henne att cykla till sin mormor i Västerås.
Men även frågan om ett tillstånd för en flytt för British junior från Skjulsta till Odlaren fick ett svar. Om än inte i linje med vad skolan önskar sig.
Vad gäller busskort sommartid kunde i alla fall några elever köpa argumentet där politikerna betonade vikten av motion. I fråga om flytt eller inte är kanske inte sista ordet yttrat än.
Både Joel Eriksson och Robin Norén från Gökstensskolan tycker att det är stort att ha träffat en politiker i verkliga livet.
– Man kanske kan se dem lite då och då, men att sitta ned och prata med dem, det var roligt, säger Joel Eriksson.
Och nu var det inte bara barnen som var nyfikna på politikerna. Efter ett par timmar fick barnen svara på frågorna vad de skulle göra om de fick chansen att bestämma för en dag.
– Då skulle det bli slut med all stress och hets i skolan, sammanfattade Jari Pustinen några av svaren han fick.
Hela idén i sin helhet förtjänar dessutom en fortsättning. Det anser hela gruppen.
Och en fortsättning blir det väl?
– Ja, vi ska nog försöka genomföra en barnhearing varje termin, svarar Annica Burridge. Men just till i höst blir det ingen, då är alla fullt upptagna med valet.