Kockduon: Det här är barnens favoriträtter på förskolan

Vilken maträtt äter ditt barn helst på förskolan? Pannkakor med sylt? Falukorv? Eskilstuna-Kuriren har tagit hjälp av förskolekockarna i Slagsta för att få fram svaren på alla frågor.

Kockduon Ann Einarsson och Amanda Bäckström arbetar i köket på Norrvallavägens förskola. Till tidningen berättar de om barnens favoriträtter.

Kockduon Ann Einarsson och Amanda Bäckström arbetar i köket på Norrvallavägens förskola. Till tidningen berättar de om barnens favoriträtter.

Foto: Malin Johansson

Eskilstuna2024-02-12 20:00

För att ta reda på vilka maträtter som är barnens favoriter på förskolan tog tidningen hjälp av kockduon Ann Einarsson och Amanda Bäckström från Norrvallavägens förskola i Slagsta. 

Och vad svaret är? Ja, inte vad man kanske kan tro.

Hos Ann och Amanda är det olika soppor, egengjord pizza, panerad fisk och bubblaren falafel som får barnen att be om en extra portion. 

undefined
Kockduon Ann Einarsson och Amanda Bäckström arbetar i köket på Norrvallavägens förskola. Till tidningen berättar de om barnens favoriträtter.

– Vi lagar all mat från grunden och försöker ta vara på alla rester vi har. Inget ska slängas! Det finns en pizza som jag började göra på 80– talet som fortfarande går hem mest av allt. Där brukar jag ta vara på grönsaker som blivit över under veckan och gör pizzasås av det. Det älskar dem. Annars är det korvstroganoff, olika sorters soppor, pasta, köttbullar och panerad fisk som går hem mest hos barnen, säger Ann Einarsson.

Men det finns två bubblare som barnen också älskar.

– Vi fick till oss att vi skulle prova att göra en Crème Ninon, alltså en grön ärtsoppa, vilket vi tänkte inte alls skulle uppskattas. Men vi testade och tallrikarna var tomma. Samma sak med falafel som inte alls gick hem till en början, men nu älskar de det, säger Amanda Bäckström.

Finns det något som barnen inte äter?

– Det som inte går hem är när man börjar blanda ihop mat, exempelvis olika röror. Vilket jag tror handlar om att barnen inte kan urskilja vad maträtten innehåller, säger Ann Einarsson.

I köket har hon varit sedan 1983 och nu ska Ann Einarsson gå i pension. 

– Jag älskar mitt jobb och det har varit kul att få se hur mat alltid hänger med. Det är samma rätter som alltid ligger i topp. Det bästa med att jobba i förskolekök är också att man alltid får så ärlig respons på maten, vilket är jättekul. De säger precis vad de gillar och inte gillar.

undefined
Ann Einarsson har arbetat på Norrvallavägens förskola sedan 1977. Nu ska hon snart gå i pension.

Batman-mössan? Ja, den syddes på 80– talet och uppskattas lika mycket idag som den gjorde bland barnen då.

– Det fantastiska med Ann och Amanda är att de lagar allt från grunden, bakar eget bröd och gör egen müsli. De utgör en viktig funktion i barnens lärande. Vilket i sin tur gör att barnen får en bra syn på mat. Råvarorna hamnar i goda händer här och ni är väldigt kreativa i ert arbete, säger Sara Svensson, enhetschef på måltidsservice, till kockduon.

undefined
Här bakas det bröd på hevregrynsgröten som blev över från frukosten.

Hur kan man få barn att pröva nya smaker?

– Bara för att en viss maträtt inte går hem första gången går det utmärkt att prova maten igen. Presentera annorlunda, gör olika tillbehör och våga testa. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!