För Mia Ålund, enhetschef på barnmorskemottagningen på Mälarsjukhuset, är det med stor glädje man nu kan ta steget fullt ut och trycka på att hela personalstyrkan nu gått RFSL:s utbildning. Och samtliga har fått godkänt på det skriftliga provet.
– Det handlar självklart inte bara om att vi måste se hbtq-personer och bemöta dem på ett korrekt sätt utan lika mycket att vi måste kunna se alla människor oavsett hudfärg, oavsett religion, oavsett sexuell läggning och bemöta dem.
– I grunden handlar det om alla människors lika värde. Det finns inga udda fåglar.
För alla på avdelningen handlar det om att vara inkluderande och välkomnande.
Så vill man tro att personalen på denna avdelning alltid varit. Men självklart har det säkert hänt att fel begåtts i bemötandet tidigare.
Lite drygt 100 000 kronor har RFSL:s utbildning av de 25 anställda kostat landstinget.
Men det är väl placerade pengar, anser landstingets mångfaldsstrateg, Ing-Marie Andrée, som vet att lika mycket pengar finns avsatta för fortsatt utbildning under hela det här året.
– Jag vet att personalen på den öppna psykiatrimottagningen också är klara med sin utbildning, och får sin certifiering i februari.
– För vår del ser vi detta som en kompetensutveckling som grundar sig i den fastställda hbt-policy som vi antog 2011.
Tillbaka till Mia Ålund så liknar hon utbildningen som en resa som gjort samtliga "resenärer" avsevärt klokare.
Och för att fira detta så arrangeras ett öppet hus på barnmorskemottagningen nästa vecka - 21 januari.
På frågan om det var någon speciell händelse som öppnade dörren för projektet svarar Mia Ålund direkt:
– Det kan jag faktiskt påstå. Det var mötet med ett samkönat par för tre, fyra år sedan, som frikostigt bjöd på sina erfarenheter, som fick mig att se på saken med lite andra ögon.
Mia Ålund menar att vi kanske lite till mans medverkar till att sprida en stereotyp bild av hur en familjebild ska se ut.
Med ett barn i mitten, och med en mamma och en pappa, för så har det väl alltid sett ut.
– Och så måste det självklart inte alls se ut i dag.
På barnmorskeavdelningen i Eskilstuna har man sedan utbildningen tagit ett helhetsgrepp och till och med "städat" bort en del tidskrifter och en del litteratur, som bidrar till att sprida samma konventionella bild över en familj.
– Jag menar, familjekonstellationer kan se väldigt olika ut i dag. Två kvinnor bildar en familj, en kvinna kanske väljer att leva med två män, eller två män finner varandra.
Och om en fråga blir riktigt tuff?
– Om personer har funderingar och frågor kring sexualitet eller sexuell läggning som vi inte kan svara på så vet vi var vi kan hänvisa dem för att få kloka svar, svarar Mia Ålund.
I likhet med all riktigt god bildning så framkallar den en god portion ödmjukhet och alla nyexaminerade håller alla dörrar öppna för fortbildning. Och ser redan nu fram emot även recertifieringen som genomförs för att kolla så inte kunskaperna faller i glömska.