Barns självkänsla sitter i relationen

Se till dig själv om du vill stärka ditt barns självkänsla. Det rådet ger beteendevetaren och författaren Petra Krantz Lindgren till föräldrar. På måndag föreläser hon om just barns självkänsla i Tomaskyrkan.

Eskilstuna2014-03-31 05:30

"Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv", sa Astrid Lindgren. Beteendevetaren och författaren Petra Krantz Lindgrens råd till föräldrar går i samma anda, även om hon vill bidra till att barn får god självkänsla, snarare än ett gott folkvett. Det första hon brukar göra när hon inleder en föreläsning är att fråga publiken vad de har för mål med sitt föräldraskap.

– Vilken sorts barn vill vi fostra, brukar jag fråga. Och det är aldrig någon som säger att de vill ha ett barn som lyder, säger Petra Krantz Lindgren.

Hennes eget intresse för föräldraskap och vad man kan beskriva som en passion för att hjälpa föräldrar att fostra barn med god självkänsla som vågar följa sin egen väg förklarar hon så här:

– Jag tycker att det är så otroligt viktigt att varenda unge får växa upp och veta hur viktig han eller hon är. Att de får känna att de duger som de är.

Hur fostrar man då barn som vet hur värdefulla de är?

– Det är där vi kommer fram till min käpphäst. Jag tror på inte metoder eller knep, säger Petra Krantz Lindgren.

Dels, menar hon, blir det olustigt för barnen om de möts av en vuxen som ska fixa deras självkänsla.

– Risken är att man når det motsatta resultatet och att barnet känner att det är något fel på det och undrar varför det behöver stärkas.

Dels, påpekar Petra Krantz Lindgren, hämtar barns självkänsla näring på samma ställe som vuxna.

– Det handlar om hur vi blir bemötta, det ligger i relationen. Så om du funderar över hur du ska stärka ditt barn, gå till dig själv och fråga dig själv hur du mår bra i en relation.

Barn behandlas alltför ofta som halvfabrikat som de vuxna ska fixa till, menar Petra Krantz Lindgren. Det är i relationen föräldrar signalerar att barnen är viktiga och duger som de är.

– Och jag tror att man kommer långt med omtanke, respekt och nyfikenhet, Det handlar om att skapa relationer där både föräldrar och barn trivs, genom att lyssna på sina egna behov, på barnets och hitta lösningar som fungerar för båda.

Frågan är varför något som låter så självklart kan bli svårt för föräldrar ibland?

– Det handlar nog i grund och botten om att vi tvivlar på oss själva, på att vi själva duger. Det kan nog också kännas svårt och ensamt för föräldrar i dag, när det inte längre finns den gemenskap som förut, där alla gjorde likadant. Det auktoritära samhället där barn skulle fostras in i ett lydnadssamhälle är borta och för första gången tar föräldrar i dag ett steg tillbaka och funderar över vad de har för mål med sitt föräldraskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!