På Skjulsta kvarnväg, intill Eskilstunaån, ligger Skjulstabastun som närmast kan beskrivas som en institution i Eskilstuna. Byggnaden ägs av kommunen men verksamheten drivs sedan 1944 av andelsföreningen Gymnasternas sportstuga.
Bastun har öppet tre dagar i veckan, tisdag, fredagar och söndagar. Tidningen är på besök den sistnämnda dagen som för många är den populäraste. Då är det nämligen mixbastu, vilket innebär att den stora bastun i herravdelningen även är öppen för damer. Föreningen har prövat mixbastu tidigare år utan succé, men förra året återinfördes konceptet som nu fallit väl ut.
– Det är väldigt populärt och vi har nått ett helt nytt klientel. Nu kan par sitta och basta tillsammans och det kommer många som är i 30-40-årsålder. De nådde vi inte ut till innan, säger Johannes Mattisson, ordförande för andelsföreningen.
Under pandemin tvingades Skjulstabastun hålla stängt och passade då på att renovera den stora bastun. När de väl fick öppna igen märkte de snabbt av ett ökat intresse för bastubadandet.
– Förr var det äldre som dominerade, men det senaste året har fler och fler yngre upptäckt oss. Det kommer många familjer och vissa planerar hela sina dagar efter besöket hos oss. Det blir som ett gift, säger Johannes Mattisson som uppskattar att bastun har omkring 6 000 besökare årligen.
Alla Jonsson gör sin tredje vinter i Skjulstabastun och har denna söndag med sig väninnorna Olga Ölund och Irina Luby.
– Det är många som har nappat i år. Det tar lite tid att övertala folk, men när de väl har prövat är de fast. Vi har en rutin att gå hit varje söndag och är ibland så många som åtta stycken, säger Alla Jonsson.
Olga Ölund är med i stort sett varje helg.
– Det ger energi för resten av veckan, det är som att trycka på en resetknapp. Det är en härlig känsla i kroppen. Inte när man är i vattnet, men när man kommer upp, säger hon.
Roland Henriksson är en av de verkliga veteranerna med 60 års bastande i Skjulsta bakom sig.
– Det här är en oas. Det är avkopplande och ett välbefinnande att komma hit och basta och ta ett dopp i ån. Det är fantastiskt att vi har det här för allmänheten, säger han.
Hur gick reporterns dopp undrar kanske ni? Bra, om undertecknad själv får bedöma. Det stack en smula i kroppen, men det efterföljande bastubesöket var ljuvligt.