Metylenklorid är förbjudet i Sverige sedan 1996, men företag kan fortfarande få dispens för att använda ämnet under rätt förhållanden.
– De villkor som ska uppfyllas för att vi ska ge dispens är att ett alternativ till lösningsmedlet saknas, att företaget fortlöpande undersöker alternativ och att företaget minimerar risken för att arbetstagare exponeras för ämnet, säger avdelningschef Agneta Westerberg på Kemikalieinspektionen.
Nu har myndigheten beviljat batteritillverkaren Shenzhen Senior Technology Material (Senior) en sådan dispens för användning av ämnet i sin storskaliga produktion av litiumbatterier i Eskilstuna med start i juni 2023. Och det är ingen liten mängd det kinesiska företaget fått rätt att använda; totalt 2 770 ton. Det ska jämföras med den sammanlagda användningen av metylenklorid i Sverige de senaste tio åren på mellan 100 och 190 ton.
– Det är första gången en dispensansökan omfattar så stora volymer av metylenklorid som i detta aktuella fall. Enligt lagstiftningen finns det dock ingen begränsning av volymerna som en dispens får omfatta, säger Agneta Westerberg.
Senior ska använda metylenklorid för framställning av separatorfilm till batterierna. Enligt vice vd Kalle Liu finns det inget annat alternativ som fungerar i dagsläget.
– Vid framställningen av separatormaterial med särskilda egenskaper behöver metylenklorid användas i processen för att materialet ska kunna få de egenskaper som eftersträvas. Det saknas i dagsläget annan processteknik för att framställa material med samma egenskaper, säger han.
Metylenklorid har visat sig ge cancer i lungorna, levern och i bukspottskörteln hos försöksdjur, samt orsaka fosterskador. Ämnet var tidigare vanligt inom metall- och verkstadsindustrin, men förbjöds i Sverige för att skydda hälsan hos de som arbetade med det.
Kalle Liu menar att Senior kommer att göras vad som krävs för att skydda sina anställda.
– Produktionsutrustningen är sluten och de hygieniska gränsvärdena för metylenklorid kommer att hållas, säger Kalle Liu.
Agneta Westerberg säger att det även är Kemikalieinspektionens uppfattning.
– Vår bedömning är att de åtgärder företaget planerar att vidta är tillräckliga för att inte utsätta de anställda för en oacceptabel risk. Vi har inte bedömt effekterna på omgivande miljö utan det blir en fråga för länsstyrelsen i samband med miljöprövningen, säger hon.