Bävern i Eskilstunaån kan skada värdefulla träd

Bävern kan fälla träd – frågan är om det upptäcks i tid.

Eskilstuna2016-11-24 18:03

Bävern har redan utrotats i Sverige, men det var på 1800-talet. I början på 1900-talet planterades några nya djur från Norge in i Sverige.

Sebastian Olofsson på länsstyrelsens landsbygdsenheten säger att bäverstammen efter en tuff tid åter ser en ljusning.

– De är på framgång och breder ut sig i sitt forna utbredningsområde. Det gäller även Sörmland.

Bävern bor framförallt i och runt strömmande vattendrag. Vanligtvis är den skygg och håller sig ganska lång ifrån människor. En större stam innebär dock också att bävrarna inte kan vara lika petiga med vart de bor. Då kan strömmande vatten även i närheten av människor komma i fråga.

De senaste åren har Eskilstuna-Kuriren med jämna mellanrum kunnat rapportera om bävrar i centrala Eskilstuna. Under förra året var det på djuret.

Mathias Thuen på natur och parkavdelningen på Eskilstuna kommun menar att det skadade trädet ska underssökas.

– Vår verksamhetschef har skickat ut folk för att titta på det där och ta en åtgärd.

Är bäverskador på träden ett problem?

– Ja det är klart att det är ett problem. Det finns ju risk att bävern kan skada värdefulla träd – stora träd kan ju ha väldigt stora värden.

Hur stor är risken att bävern fäller ett träd?

– Vi har ju sett i naturmark utanför stan, att där ligger det träd som är fällda av bäver. Men träd som är stora och centralt placerade, där upptäcks ju en skada väldigt fort. Jag vet ju inte hur snabbt de lyckas skada träden så att de fälls.

Att bävrarna i stan skulle avlivas är inget som är aktuellt just nu, enligt Mathias Thuen.

Däremot har kommunen lämnat in en ansökan till länsstyrelsen om att få avliva två bäverfamiljer och riva deras hyddor och fördämningar i Hällby och Ekeby.

Bävrarnas dammbyggen spelar en ekologisk roll utanför städer där så kallade bäverängar – de små sjöar som bildas ovanför fördämningarna – är en viktig biotop för många arter. I tätbebyggda områden är det inte alltid lika lämpligt.

– Ibland kan det gå jättebra att de dämmer och då blir det mer än en naturvårdande insats, säger Sebastian Olofsson.

Ibland går det inte alls lika bra.

– Det kan bli problem med översvämningar av dagvattenbrunnar eller att de underminerar en bro, säger Sebastian Olofsson.

Bävern får jagas utan särskilt tillstånd under hela jaktsäsongen, som pågår mellan oktober och januari, men däremot krävs polisens tillstånd för att använda skjutvapen i tätbebyggt område. 

Under onsdagen sattes ett skydd upp på det skadade trädet, så att trädet skyddas från ytterligare bäverangrepp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!