Bävrar käkar upp träd i centrum – nu vid Munktellmuseet

I dagarna har en eller flera bävrar gett sig på träd utanför Munktellmuseet i centrala Eskilstuna. Både tisdag och onsdag har två pilar fått ses över efter att bäver gett sig på träden.

"Det finns rätt mycket bäver här inne i Eskilstuna, i ån", säger Tony Andersson, anläggningsarbetare på stadsbyggnadsförvaltningen Eskilstuna kommun, som är den som oftast får rensa upp efter bävrarnas framfart i Eskilstuna.

"Det finns rätt mycket bäver här inne i Eskilstuna, i ån", säger Tony Andersson, anläggningsarbetare på stadsbyggnadsförvaltningen Eskilstuna kommun, som är den som oftast får rensa upp efter bävrarnas framfart i Eskilstuna.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2021-10-27 13:55


Tony Andersson arbetar som anläggningsarbetare på stadsbyggnadsförvaltningen Eskilstuna kommun. Han är den som man ringer i kommunen när en bäver har varit i farten, och igår ringdes en felanmälan in och han fick rycka ut.

– Det finns rätt mycket bäver här inne i Eskilstuna, i ån. För ett par år sedan hade vi cirka 200 bävrar från Torshälla och hit, förklarar Tony Andersson.

undefined
Flera träd utanför Munktellmuseet har fått påhälsning av bäver.

Han har precis kommit upp från åkanten där han fäst hönsnät runt träden för att hålla bävrarna borta.

– De finns överallt, i små diken till och med. Jag var vid banvallen i Hällby härom dagen, där såg jag en stor hydda som bävrarna har börjat att bygga. Går man längs diket i Hällby ser man där bävrarna har gått upp på land på flera ställen. I Borsökna finns det också bäver, jag har sett ett par fördämningar där.

undefined
Bäver i Eskilstunaån.

Träden vid Munktellmuseet är någon sort pil men det är enligt Tony Andersson inte den vanligaste sorten bävrarna ger sig på.

– De brukar ge sig på al och asp, där asp är det huvudsakliga trädet. Jag brukar få ta hand om det som bävrarna gör, men man måste ha tillstånd från Länsstyrelsen för att ta bort fördämningar, bäverhyddor får man absolut inte röra.

undefined
Det går fort undan när bävrarna väl har satt fart, dock var det här trädet för tjockt för att få av under en natts arbete.

För några år sedan fastnade flera bävrar mellan slussportarna bara ett stenkast bort från Munktellmuseet.

– Då byggde man en liten bävertrappa för att de skulle kunna ta sig ur själva. Det underlättar även för fågelungar som blir instängda, vilket är vanligt där.

undefined
Tony Andersson sätter hönsnät runt stammarna på pilarna för att skydda dem mot bävrarnas framfart.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!