Bedrägeriåtalet mot landstinget nedlagt

Åklagarens beslut gör det svårare för landstinget att få tillbaka de 1,2 miljoner kronor som läkaren anses ha kostat skattebetalarna.

Eskilstuna2013-11-25 11:48

Den 62-åriga läkaren har tydligt deklarerat att hon inte vill närvara i rättsalen när rättegången inleddes. Vid ett tillfälle var läkaren på väg att resa sig under förhandlingen. Hon förklarade att hon var under "oerhörd press" och att hon hade stora problem med att vistas i Eskilstuna och tvingades gömma sig för folk som kände igen henne.

Men chefsåklagare Martin Tidén påpekade att kvinnan tidigare uteblivit från planerade rättegångar och krävde att läkaren skulle vara på plats.

Däremot står det klart att hon inte kommer att ställas till svars för bedrägeriet mot landstinget under den pågående rättegången.

— Det har gått lång tid och jag bedömer att det blir svårt att styrka brottet bortom rimligt tvivel. Landstingets jurist har överklagat beslutet och det blir upp till överåklagaren att ta ett beslut i frågan, säger Martin Tidén.

Åklagarens nedläggningsbeslut gör det svårt för landstinget att få tillbaka de 1,2 miljoner kronor som myndigheten anser att läkaren svindlat skattebetalarna på.

— Beslutet att avskriva kom sent. Vi fick det i slutet av förra veckan och har begärt överprövning hos överåklagaren. Men bollen ligger där. Vi kan inte göra något annat i nuläget, säger landstingets chefsjurist Per Blomberg.

Läkaren misstänks ha lurat skattebetalarna på 1,2 miljoner kronor genom att debitera landstinget för patientbesök som aldrig ägt rum.

Det är den delen av åtalet som åklagaren inte vill driva vidare.

Det innebär att 100 vittnen inte kommer att kallas till rättegången. De skulle annars ha varit på plats för att intyga att de inte behandlats av läkaren på de tider som fakturorna till landstinget anger.

Av de ursprungliga åtalspunkterna återstår därför nio och målet beräknas totalt ta tre dagars förhandling i tingsrätten.

Martin Tidén säger att de kraven får hanteras vid en kommande rättegång, om överåklagaren går på landstingets linje. Eller så får ärendet drivas som en civilrättslig process.

Det verkar i nuläget tveksamt om landstinget någonsin får se de pengarna igen.

Per Blomberg ser helst att det blir en ny rättegång. Landstinget har inte avskrivit sina krav på läkaren, säger han:

— Den nuvarande rättegången är bara planerad att pågå i två dagar till. Hur man sedan ska hantera det processtekniskt vet jag inte. Det blir domstolens sak att avgöra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om