En kväll i början av november besökte ett sällskap på fem personer Grekiska grill och bar, vid Fristadstorget i Eskilstuna. Cirka tolv timmar senare insjuknade tre av dem med diarré, kräkning och, i ett fall, feber.
Matgästerna satte det dåliga måendet i samband med restaurangbesöket och vände sig till miljökontoret.
Efter att ha genomfört en oanmäld kontroll på restaurangen är miljökontorets bedömning att matgästernas klagomål om misstänkt matförgiftning var befogat.
I tisdags kom rapporten från livsmedelskontrollen. Där listas 15 brister som ägarbolaget, KGB Restaurang AB, måste åtgärda.
Bland bristerna nämns smutsiga och i några fall mögelangripna platser och utrustning. Rengöringsbristerna och mögelförekomsten kopplas bland annat till en kyl och silikonlister runt ett handfat i köket.
Miljökontoret slog även ner på slitna skärbrädor, öppen förvaring av livsmedel i ett frysskåp och smutsiga bänkar.
Myndigheten konstaterar att bolaget har rutiner för rengöring av lokaler, redskap och utrustning.
Man tillägger dock: "Men frågan är om de efterlevs".
Eftersom de tre matgästerna bedöms ha blivit matförgiftade, och att kontrollen därmed var befogad, debiteras Grekiska grill och bar för den kontrolltid som miljökontoret har och kommer att lägga på uppföljningar.
Daoud Kass Yosef är franchise- och etableringsansvarig för restaurangkedjan Grekiska grill och bar.
– Det finns en uppsjö förklaringar men vi vill inte skylla från oss. Det har funnits brister och vi ska inte falla till den här nivån, säger han.
Vad anser du om livsmedelskontroller?
– Kontrollerna är absolut nödvändiga och en förutsättning för att vi ska kunna konkurrera på samma villkor. God hygien och säker livsmedelshantering ska vara en självklarhet, annars har man inget i branschen att göra.
Daoud Kass Yosef ser gärna att miljökontoret gör fler och tätare besök.
– Bristerna som upptäcktes hos oss hade inte uppstått på en vecka. Miljökontoret har dock inte haft några regelbundna kontroller, förutom en del digitala, sedan pandemin bröt ut. Det har gjort att många har hamnat på efterkälken och slappnat av alldeles för mycket. Det gäller för många i branschen och i hela landet. Eftersatta kontroller har lett till att personalen blivit loj och att rutiner inte följts. Det är inte okej, säger han.
Det egna ansvaret är inte tillräckligt?
– Ibland behöver man kanske en påminnelse. För mig som jobbar centralt med de här frågorna var det omvälvande att läsa inspektionsrapporten. Nu när vi hanterat frågan känner jag mig dock nöjd. Man kan ha synpunkter på vissa av de brister som påpekades och det låter mer dramatiskt än det var. Men det känns skönt att det inte fanns brister som äventyrat livsmedelssäkerheten.
Enligt miljökontoret var ju klagomålet om misstänkt matförgiftning befogat?
– Utifrån det jag själv sett i restaurangen och känner till om våra flöden så var det inte befogat. Den aktuella dagen serverade vi över 300 matgäster. Hade maten varit dålig hade betydligt fler än tre blivit drabbade. Jag kan stå rakryggad och säga att det är säkert att äta på Grekiska grill och bar. Vi hanterade bristerna direkt när vi fick rapporten direkt och i dag är det rent och snyggt, säger Daoud Kass Yosef.
Efter en ny kontroll på onsdagseftermiddagen konstaterade livsmedelsinspektören att bristerna var åtgärdade och att "det ser ut som en ny restaurang".