Bergvärmebesparing varierar kraftigt

Energimyndighetens fälttest av äldre bergvärmepumpar visar att det är stor skillnad på hur effektiva olika anläggningar är. Både installationen och hur mycket varmvatten man använder spelar roll.

Eskilstuna2015-10-29 05:00

Det installerades ungefär 200 000 bergvärmepumpar i Sverige i början på 2000-talet. Många av dem används fortfarande. Energimyndigheten har gjort ett fälttest av bergvärmepumpar i 20 hushåll för att ta reda på vilken prestanda lite äldre bergvärmepumpar har.

– Anledningen att vi valde just de som installerades mellan 2001 och 2007 är att det installerades väldigt många pumpar den perioden. Det vi kan se i testresultaten är att pumparna fungerar bra efter några år i drift och att de fortfarande klarar samma effekt som när de var nya, säger Martijn Jansen vid Energimyndighetens Testlab.

När det väl uppstår problem är det dock svårt att upptäcka om inte pumpen slutar fungera. Enligt Martijn Jansen beror det på att många inte har koll på till exempel tillsatselen som pumpen använder och då är det svårt att upptäcka en plötslig ökning. Tillsatsel kallas den el som går på när värmepumpen inte klarar att värma hela huset och allt varmvatten som används.

Testet visade att en av anläggningarna med en hög andel tillsatsel hade en trasig kompressor som fick bytas ut.

Fältstudien visade även att det är stor skillnad på hur effektiva de olika bergvärmepumpsanläggningarna är. Den så kallade årsvärmefaktorn är ett mått på bergvärmepumpens effektivitet under ett helt år.

För första året som testet pågick var årsvärmefaktorn som lägst 1,9 och som högst 3,4. För andra året var motsvarande siffror 2,1 respektive 3,6.

Skillnaderna beror enligt Martijn Jansen bland annat på vilken pump hushållet har. Det har även betydelse hur stor pumpen är i förhållande till huset.

– Om pumpen är underdimensionerad behövs mer tillsatsel och om den är alldeles för stor kommer den gå på/av oftare, båda fallen sänker årsvärmefaktorn. I studien var det troligtvis några som var underdimensionerade, men inte nån som var för stor.

Det spelar också roll hur mycket varmvatten hushållet förbrukar.

– Varmvatten har högre temperatur än vattnet till radiatorer och värmepumpen producerar därför varmvatten med lägre värmefaktor. Mycket varmvatten sänker årsvärmefaktorn.

Radiatorsystemets framledningstemperatur har också betydelse.

– Om man har ett värmesystem som klarar sig med lägre framledningstemperaturer blir årsvärmefaktorn högre. Om man har radiatorer som behöver vatten med hög temperatur sjunker värmefaktorn.

Martijn Jansen anser att man bör effektivisera innan man köper en ny bergvärmepump eftersom man då kanske klarar sig med en mindre modell. Effektiviseringar kan handla om att att tilläggsisolera, täta fönster och dörrar eller spara varmvatten genom att till exempel byta duschmunstycke eller genom att sluta diska under rinnande vatten. Man bör även fråga installatören om ens radiatorer fungerar tillsammans med värmepumpen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om