Energimyndigheten har under ett år testat bergvärmepumpar hos 20 husägare för att ta reda på hur mycket energi de faktiskt sparar.
- Resultatet visar att i snitt är besparingen 62 procent jämfört med el eller olja i de hushåll vi undersökt, säger Martijn Jansen, projektledare på Energimyndighetens Testlab.
Alla familjer som deltog i testet var nöjda med sina bergvärmepumpar. Testet visade dock att det var stor skillnad på hur mycket de faktiskt sparade. Det mest energieffektiva systemet gav en besparing på 70 procent medan det som sparade minst bara sparade 48 procent.
- På vissa är det ganska tydligt att systemet är för litet för huset, säger Martijn Jansen som rekommenderar den som ska skaffa bergvärme att anlita en certifierad installatör.
- Det är lite svårt att räkna på såna saker själv. Alla installatörer brukar ha program som de använder för att dimensionera anläggningar.
- Sedan var det en jättestor skillnad på hur mycket vatten folk förbrukar så det spelar också stor roll, säger Martijn Jansen.
Värmepumpen är inte lika effektiv när den producerar varmvatten för kranar som när den ska värma huset.
- Om man duschar mycket bör man kolla på en pump som är relativt bra på att producera varmvatten.
Man kan även spara genom att använda diskmaskin i stället för att diska för hand.
- Diskmaskin brukar ha lite lägre vattenförbrukning så den brukar vara bättre ur ett energiperspektiv.
Inomhustemperaturen hos hushållen i testet varierade mellan 19 och 23 grader.
- Man kan påverka mycket genom att kolla på sin inomhustemperatur så att den inte är orimligt hög, säger Martijn Jansen.
En tredjedel av hushållen hade inte fått någon personlig besparingskalkyl i samband med installationen, trots att man som husägare har rätt till en sådan.
- Ett syfte med att fråga efter besparingar är att man kan jämföra olika installatörer och olika system med varandra, säger Martijn Jansen.
Klicka på länken till höger för bättre upplösning på grafiken.