Det 655 kvadratmeter stora timmerhuset ett tiotal meter från Hjälmarens södra strand har varit en smått obegriplig följetong i flera år. Ända sedan konturerna av det unika huset började synas på den av familjen Nygren ägda marken.
"Sjöstugan" som den kallas ersätter några mindre hus som tidigare stått på fastigheten.
Det nya huset har bland annat drygt tio sovrum, sex badrum varav några med bubbelpool och vattenburen golvvärme. Längs hela sjösidan löper ett 60 meter långt reflektionsfritt panoramafönster från golv till tak.
Mannen som låtit bygga huset, den Londonbaserade affärsmannen Bertil Nygren, är son till superentreprenören Bengt Nygren som grundade Buketten-kejdan på 1960-talet, och byggde upp en förmögenhet som oomtvistad blomsterkung.
Familjen Nygren emigrerade till England i slutet av 70-talet men familjen har ständigt återvänt till Eskilstuna och området kring Hjälmaren.
2018 beviljades Bertil Nygren bygglov av stadsbyggnadsnämnden i Eskilstuna kommun. Han informerades även om att han inte behövde ansöka som strandskyddsdispens – trots att huset ligger inom strandskyddat område.
Den som följt turerna kring Bertil Nygrens bygge vet att de senaste åren kantats av rättsliga prövningar. Det började med att miljökontoret, när bygget kommit en bra bit på väg, ifrågasatte om allt gått rätt till.
För att få bygga Sjöstugan hade det nämligen krävts dispens från strandskyddsbestämmelserna, tvärtemot vad kommunens stadsbyggnadsnämnd ansåg, och alltjämt anser.
Miljökontorets inblandning ledde till att länsstyrelsen upphävde bygglovet och beslutade att huset skulle rivas.
Faktum är att det enbart är stadsbyggnadsnämnden som står på Bertil Nygrens sida av tvisten.
I den andra ringhörnan står kommunens miljö- och räddningstjänstnämnd, länsstyrelsen, Naturskyddsföreningen, mark- och miljödomstolen och nu även Mark- och miljööverdomstolen.
Enligt Mark- och miljööverdomstolen som avslår Nygrens samtliga yrkanden finns det inga skäl att bevilja strandskyddsdispens i efterhand.
Domstolen konstaterar att "det allmänna intresset av att bevara allemansrättslig tillgång till strandområden för friluftsliv och områden med goda livsvillkor för djur- och växtliv är mycket starkt".
"Med hänsyn till strandskyddets styrka och det begränsade utrymme som finns för att ge dispens som inte ryms inom vanliga dispensskäl kan det enligt domstolen inte anses oproportionerligt att neka Nygrens ansökan om dispens. Detta gäller även med beaktande av vad nämnden anfört om strandskydd i beslutet om bygglov och vad Bertil Nygren har framfört i övrigt", skriver domstolen.
Domen kan inte överklagas.
Allt talar därför för att Bertil Nygren måste riva sin sjöstuga.
I samband med att Nygren överklagade tidigare beslut meddelade han att bygget dittills kostat cirka 70 miljoner kronor. Att riva huset och återställa marken skulle, enligt Nygren, kosta ytterligare åtskilliga miljoner.
Bertil Nygren firade jul i det numera färdigställda och fullt möblerade huset. Han tog del av domen i onsdags.
– Det ser mörkt ut och jag är besviken. Känslomässigt känns det hemskt, superjobbigt, för jävligt. Det är mitt drömhus som jag själv designat. Tanken var att jag, våra barn och barnbarn skulle ha en plats att återvända till, på en plats som betytt väldigt mycket. Jag har tillbringat alla somrar där sen jag var två, tre år, säger Bertil Nygren på telefon från England.
Så vad händer nu, tänker du riva huset?
– Jag har förstått att domen inte kan överklagas men jag vill inte ge upp, och jag hoppas förstås att vi slipper riva det. Det är inte bara en känslomässig mardröm utan även pengaförstöring av stora mått och en miljökatastrof. Huset består av hundratals ton timmer och vilar på en enorm betongplatta. Det är inget man bara flyttar på och det går inte att sälja eftersom huset har ett negativt värde, säger han.
Bertil Nygren säger att han hade räknat med ett positivt besked.
– Beslutet är obegripligt med tanke på att jag inte har gjort något fel. Jag kunde inte ha gjort på något annat sätt, jag hade alla tillstånd, jag sökte och fick bygglov.
Med tanke på de kommunala besked Nygren agerat efter har han en teoretisk möjlighet att kräva Eskilstuna kommun på skadestånd.
– Jag har precis tagit del av domen och har inte tagit några beslut i den frågan. Jag vet bara att det känns jävligt olustigt och att jag verkligen inte vill riva.