Antalet personer som söker asyl i Sverige minskar. Migrationsverket skrev i höstas ner sin prognos för 2024 från 14 000 till 13 000 personer. Till dessa kommer flyktingarna från Ukraina, som kan få skydd enligt EU:s masskyddsdirektiv, och som beräknas uppgå till omkring 10 000 i år. Eskilstuna kommun räknar med att ta emot färre flyktingar än i fjol eftersom antalet nyanlända som anvisats till kommunen har minskat.
– Prognosen är färre, ja. Nu vet vi inte säkert eftersom Migrationsverkets prognos inte alltid stämmer. De har ett högre scenario, ett huvudscenario och ett lägre scenario. Det är väldigt svårt att förutse hur situationen i världen kommer att se ut så vi behöver ha en väldigt bra beredskap, säger Victoriya Lapa, integrationssamordnare på Eskilstuna kommun.
För närvarande bor 241 personer som har sökt asyl, men ännu inte fått svar på sin ansökan, i Eskilstuna. Det rör sig om personer som själva har ordnat boende, till exempel hos släktingar. Asylsökande har annars rätt att bo på någon av Migrationsverkets flyktingförläggningar. Av de asylsökande i Eskilstuna bor 77 personer i socioekonomiskt utsatta områden.
– Det är inte riktigt önskvärt, säger Victoriya Lapa.
Flyktingar och skyddsbehövande som har fått uppehållstillstånd kan själva välja i vilken kommun de ska bo om själva ordnar sitt boende. Nyanlända som behöver hjälp med boende anvisas enligt bosättningslagen till en kommun. Regeringen har beslutat att 2 800 nyanlända ska omfattas av anvisning till landets kommuner år 2024. 25 av dessa har anvisats till Södermanlands län. Länsstyrelsen har sedan beslutat att Eskilstuna bara ska ta emot en av dessa nyanlända. Antalet nyanlända som anvisas till Eskilstuna har sjunkit under de senaste åren. 2021 anvisades 43 personer, 2022 anvisades 28 personer och 2023 anvisades 10 personer.
– Länsstyrelsen och Migrationsverket tittar bland annat på hur många man har tagit emot föregående år och på tillgång på bostäder. Eskilstuna har tagit emot väldigt många ukrainska flyktingar så då minskar antalet, säger Victoriya Lapa.
Antalet nyanlända som kommer att flytta till Eskilstuna och ordna sitt eget boende är enligt kommunen svårt att uppskatta.
– När det gäller självbosatta så är det ganska svårt att uppskatta hur många som kommer till Eskilstuna under 2024, säger Victoriya Lapa.
Under 2022-2023 valde cirka 48 nyanlända familjer att självbosätta sig i Eskilstuna. Utifrån det antalet uppskattar Victoriya Lapa att cirka 25-30 familjer kan komma att självbosätta sig i Eskilstuna under 2024.
– Om det blir samma tillströmning kan jag tänka mig att det blir 25-30 familjer.
Flyktingfamiljernas storlek kan variera kraftigt.
– Det kan vara en ensamstående person. När det gäller ukrainarna är det mammor med barn. Då är det två-tre personer per hushåll. Får vi kvotflyktingar från Irak eller Somalia kan det vara två vuxna plus sex barn.
Utöver de anvisade och egenbosatta nyanlända väntas ett mindre antal anhöriginvandrare komma till Eskilstuna under 2024. Kommunen har ingen prognos för hur många som väntas komma på familjeanknytning, men enligt Victoriya Lapa är de färre än de anvisade och egenbosatta.
– De är definitivt färre, säger Victoriya Lapa.
– De som initialt kommer med sina familjer är betydligt fler än familjeanknytningarna.
Hon säger att kommunen inte vet hur många nyanlända som kommer hit på familjeanknytning eftersom många inte har någon direkt kontakt med kommunen. De kan till exempel i stället börja direkt på arbetsförmedlingens etableringsprogram.
I Eskilstuna finns för närvarande fem ensamkommande flyktingbarn.
– Just nu bor fem stycken i Eskilstuna så det kan vara så att de kommer att få hit sina familjer. De ensamkommande barnens familjeanknytningar har vi full koll på, men inte de andra.
Kommunen räknar med att det inte ska komma några nya ensamkommande flyktingbarn till Eskilstuna under 2024.
Eskilstuna kommun är enligt lag skyldig att ta emot flyktingar enligt EU:s massflyktsdirektiv som gäller flyktingar från Ukraina. Eskilstuna kommun kommer i år att ta emot 51 flyktingar från Ukraina som har anvisats till kommunen.
– Vi har redan fått vår första anvisning för 2024 och kommer att ta emot ett hushåll innan den 4 februari, säger Victoriya Lapa.
Det är Migrationsverket som beslutar om hur många som ska anvisas till varje kommun, enligt massflyktsdirektivet. Till slutet av 2024 har regeringen beslutat att Migrationsverket får anvisa max 5 500 personer till berörda kommuner. Fördelningstalen baseras på kommunernas arbetsmarknadsförutsättningar, befolkningsstorlek, det sammantagna mottagandet av nyanlända och ensamkommande barn samt omfattningen av asylsökande som vistas i kommunen.
– Eskilstuna kommun har även tagit emot 196 ukrainare sedan mars 2022, säger Victoriya Lapa.
Kan kommunen ta hand om de som kommer?
– Vi måste göra det. Det är lagstadgat. Bosättningslagen innebär att kommunen ska ta emot enligt anvisning och samma med massflyktsdirektivet. Kommunen ska göra det så vi har beredskap, ja.
– Jag vill säga att efter Ukrainakrisen har samarbetat mellan kommuner, Migrationsverket, länsstyrelser samt civilsamhället förbättrats markant.