Beskedet på medborgarmötet: Det blir en gran på torget i Torshälla

Efter mängder av kritik valde politiker och tjänstemän att göra om och göra rätt. På söndagens julmarknad kommer det att stå en julgran på Östra torget i Torshälla. Det stod klart på tisdagens dialogmöte.– Vi har förstått att granen har ett stort värde för Torshällabor, säger Marianne Hagman, förvaltningschef stadsbyggnadsförvaltningen.

Det blev ett välbesökt dialogmöte på Torshälla direkt på tisdagen. Mycket på grund kritiken kring att det inte står någon julgran på Östra torget i år.

Det blev ett välbesökt dialogmöte på Torshälla direkt på tisdagen. Mycket på grund kritiken kring att det inte står någon julgran på Östra torget i år.

Foto:

Eskilstuna2018-12-04 20:44

När klockan slagit 15 på tisdagen var det näst intill fullsatt inne på Torshälla direkt intill Östra torget i Torshälla. Snart var man tvungen att ställa fram fler stolar.

Det var medborgardialog och Torshällaborna hade bjudits in att träffa politiker och tjänstemän. Det stod snart klart att en fråga fått bägaren att rinna över för många av deltagarna på mötet. Frågan om julgranen på Östra torget. Eller snarare avsaknaden av en.

– Det är jättekul att en sådan, i sammanhanget, bagatellartad fråga får sånt genomslag att folk verkligen engagerar sig. Det är bra för Torshälla att folk engagerar sig, det är just det vi efterfrågar, säger Lars-Göran Karlsson (S), ordförande för Torshälla stads nämnd.

När det började sippra ut att det inte skulle bli någon julgran på Östra torget i år tog diskussionerna fart. Den bild som togs på torget under första advent och som visade ett grått torg utan spår av julstämning fick det puttra av missnöje i sociala medier.

Ett missnöje som märktes även på dialogmötet.

– Det har gått lite över ett år sedan Torshälla slogs ihop med Eskilstuna och det är nu man börjar märka att saker inte sköts lika bra som förut. Det här med granen var lite droppen som fick bägaren att rinna över, säger en av mötesdeltagarna.

Den uppmärksamme hade kunnat läsa anledningen till att det inte stod någon gran på Östra torget i år. Svaret på frågan om julgranen fanns på sidan fyra i det senaste numret av Torshälla stads nämnds tidning "Torshälla runt":

"På Östra torget vinterdekoreras de fasta planteringarna; parkavdelningen har själva gjort små granar med belysning. Någon stor julgran blir det dock inte här. Granen skulle hamna för nära den ljusinstallation som invigdes 2017 och helt enkelt skymma ljuskonsten"

På mötet hördes flera upprörda röster om skillnaden mellan julpyntet i Eskilstuna jämfört med i Torshälla.

– När jag kommer in till Eskilstuna blir jag tvungen att ta på mig solglasögon för att inte bli bländad av all julbelysning, säger en av deltagarna.

När politikerna och tjänstemännen märkte engagemanget kring julgranen på torget valde de att backa från beslutet att inte störa ljusinstallationen. Och på medborgarmötet kunde de ge besked.

– Vill ni ha ett svar på hur det blir med granen?

Marianne Hagman, förvaltningschef stadsbyggnadsförvaltningen, ställer frågan:

– Ja, svarar mötesdeltagarna unisont.

– Blir det ingen köper vi en egen, fyller en i.

Marianne Hagman tar ordet igen:

– Ambitionen och tanken från vår sida var att den här ljusinstallationen ska vara över hela året, inklusive julperioden, för att stärka upp torget. Men nu har vi, utifrån synpunkter som kommit in, förstått att granen har ett stort värde för Torshällabor. Så det kommer att stå en gran på torget till julmarknaden på söndag.

Det utbryter ett sorl. Någon frågar sig hur man ens kunde tänka tanken att man inte skulle ha en julgran.

Ni talar om utveckling men vi ser bara förfall. Det är som att jag skulle sluta tvätta mig och bara pudra mig i stället.

Mötesdeltagare

Det står snart tydligt att granen bara är en i raden av synpunkter deltagarna har på hur det blivit i Torshälla sedan man slogs ihop med Eskilstuna kommun. En efter en nämns saker som blivit eftersatta. Det handlar om gräs som inte blir klippt, att det inte städas ordentligt men också om projekt som dragits i gång och blivit stillastående. Exempelvis miniparken mellan Skulpturparken och Östra torget som skulle stått färdig men ännu inte är klar.

– Ni talar om utveckling men vi ser bara förfall. Det är som att jag skulle sluta tvätta mig och bara pudra mig i stället, säger en kvinna.

– Vi känner oss styvmoderligt behandlade. Torshälla har förslummats, säger en annan.

Förvaltningschef Marianne Hagman lyssnar på kritiken och håller med. Saker har fallit mellan stolarna. I den nya organisationen har det inte alltid varit tydligt vem som ansvarar för vad, säger hon.

– Vi har observerat saker som har fallit mellan stolarna när vi har flyttat organisationen. Vi har också investeringar som tyvärr har tagit paus och som vi får färdigställa i stället 2019. Vi vet att det finns saker som vi inte har lyckats göra fullt ut men det har inte att göra med prioriteringar eller att vi skulle ha mindre pengar utan det har att göra med att vi har haft olika arbetssätt och olika organisation.

Efter två timmars intensiva diskussioner börjar mötesdeltagarna en efter en att tacka för sig. Och Lars-Göran Karlsson kan summera ett möte med rekordmånga deltagare

– Vi har hållit på med den här typen av möten i 20-25 år och så här mycket besökare har vi aldrig haft förut, säger han.

Många av mötesdeltagarna lyfte fram att saker fallit mellan stolarna. Känner du igen den beskrivningen?

– Det har vi fått mycket om, framförallt under sensommaren, att... såhär ska det inte vara. Då fick förvaltningscheferna Eva Königsson och Marianne Hagman prata ihop sig. De satte sig tillsammans en heldag med sin personal och stämde av vem som hade ansvar för vad. Förut har vi haft ansvar för hela och då har vi inte behövt brytt oss om det har varit gata, trädgård eller kultur.

Så det kommer börja märkas skillnad nu?

– Ja, absolut, det är jag helt övertygad om. Både Eva och Marianne är mycket måna om att det ska vara rätt.

Det som kom fram under mötet, att man känner sig styvmoderligt behandlade, vad tänker du när du hör det?

– Så är det ju alltid. Om du åker ut till Stora Sundby och frågar dem så är det samma sak där. Det är naturligt, man tror sig vara styvmoderligt behandlade bara för att man är på en mindre ort. Men jag skulle hävda att man får precis samma behandling som övriga Eskilstuna, kanske till och med att vi har några frimissar för att vi är Torshälla.

De fanns på plats för att svara på Torshällabornas frågor

Lars-Göran Karlsson (S), ordförande för Torshälla stads nämnd.

Marianne Hagman, förvaltningschef stadsbyggnadsförvaltningen.

Eva Königsson, förvaltningschef kultur och fritid.

Jim Eriksson, stadsbyggnadsförvaltningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!