I slutet av oktober revs den höga gamla fabriksskorstenen i tegel vid Tunafors fabriker. Detta sedan fastighetsägaren Brf Tunafors ansett rivningen nödvändig då skorstenen var i så dåligt skick att den annars riskerade att rasa. Föreningen ansökte om rivningslov i efterhand men i december beslutade stadsbyggnadsnämnden av avslå ansökan. Som motiv angavs att hela fabriksområdet är skyddat mot rivning i den gällande detaljplanen.
Föreningen har under hela processen hävdat att tidigare fastighetsägare – kommunen samt Peab – haft kännedom om skorstenens dåliga skick och underlåtit att informera om detta.
Man överklagade beslutet till Länsstyrelsen som efter drygt två månaders beredning nu kommit fram till att nämndens beslut ska stå fast:
"Länsstyrelsen anser att den aktuella skorstenen var en nyckeldetalj i helheten som stadsbilden utgör och finner att allmänintresset av att bevara byggnadens kulturhistoriska uttryck...väger tyngre än föreningens intresse att få riva den q-märkta fabriksskorstenen".
Bostadsrättsföreningens ordförande Stefan Larsson är inte förvånad över Länsstyrelsens beslut.
– Nej, det var ganska väntat. De har ju enbart tagit ställning till själva rivningslovet och inte de övriga omständigheter som föranledde rivningen, såsom tidigare ägares ansvar gällande skötsel och tillsyn. Vi ska nu tillsammans med vår jurist fundera över hur vi ska gå vidare, om vi ska överklaga till mark- och miljödomstolen eller inte, säger han.
Om nämndens beslut vinner laga kraft lär det innebära att föreningen får ett föreläggande med krav på att skorstenen måste byggas upp igen. En återuppbyggnad är något som bostadsrättsföreningen ställer sig djupt skeptiskt till av flera skäl. Med tanke på att tegelstenar och järnbeslag från den gamla skorstenen är kasserade måste i så fall helt nytt material användas.
Föreningen hävdar också att omfattande ingrepp i så fall måste göras i de bostäder där det kvarstående fundamentet finns. Till detta kommer den ekonomiska aspekten. En ny skorsten har av föreningen uppskattats kosta mellan 0,6 och 0,9 miljoner kronor.
– Att lämpa det i knät på en bostadsrättsföreningen känns lite surt, säger Stefan Larsson som menar att en eventuell återuppbyggnad måste bekostas av kommunen eller genom ersättning från Länsstyrelsen.