Vid kultur- och fritidsnämndens sammanträde i mitten av april avhandlades bland annat bidrag till studieförbund. Tio förbund, inklusive ABF och Studiefrämjandet föreslogs få totalt cirka fem miljoner kronor. Något beslut fattades dock inte och inget förbund beviljades några pengar.
Sverigedemokraterna var redan under beredningen av ärendet kritiskt till att Ibn Rushd fanns med bland de studieförbund i Eskilstuna som skulle beviljas medel.
Orsaken är en sedan lång tid omdebatterad anklagelse mot Ibn Rushd. Studieförbundet har vid flera tillfällen påståtts ha koppling till Muslimska Brödraskapet, vilket företrädare för Ibn Rushd vid lika många tillfällen förnekat. Ibn Rushd har kallat anklagelserna islamofobiska konspirationsteorier.
Nämnden valde att återremittera ärendet om bidrag till studieförbunden och såväl SD:s ledamot Mikael Strömberg som nämndens ordförande Marie Svensson (S) vill att förvaltningen ska undersöka Ibn Rushds förehavanden närmare.
Det kommer dock inte att ske. Enligt förvaltningen väljer man istället att göra tio beslutsärenden, ett för varje studieförbund, till nästa nämndsammanträde. Själva sakfrågan kring Ibn Rushds lämplighet anses utagerad från förvaltningen sida.
Ärendets handläggare säger att förslaget även nästa gång blir att bevilja Ibn Rushd 84 500 kronor.
– Vi kommer inte att ändra skrivningen från förvaltningens sida.
Varför ska ni inte utreda Ibn Rushd?
– Vi har tagit del av den granskning som Folkbildningsrådet har gjort. Den bidrog inte till någon förändring på statens syn på att ge bidrag till Ibn Rushd. Vi drar ingen annan slutsats och följer det beslutet, säger handläggaren.
Folkbildningsrådets rapport som presenterades i höstas visade att studieförbundet Ibn Rushd "bidrar till att uppfylla målen för folkbildningen, men innehåller också exempel på svagheter och felsteg i verksamheten".
Av rapporten framgår att Ibn Rushd "lyckats nå grupper som står långt från samhället och som andra delar av folkbildningen har svårt att nå, till exempel lågutbildade kvinnor". Rapporten lyfter även områden som Ibn Rushd behöver utveckla. Kritiken handlar bland annat om att studieförbundet undviker vissa ämnen som till exempel antisemitism och homofobi.
Enligt nämndsordförande Marie Svensson (S) finns det frågetecken kring Ibn Rushd som måste rätas ut innan bidrag kan betalas ut.
– Rapporten visar att Ibn Rushd har lite att arbeta med. Utifrån de signalerna måste vi ta ett politiskt ansvar och jag tycker att det finns anledning att titta på föreningen ur ett lokalt perspektiv för Eskilstuna. Ibn Rushd har inget kontor i Eskilstuna och jag vill bland annat veta vilken verksamhet som bedrivs här, vilket inte har framgått av underlaget, säger hon.
Mikael Strömberg (SD) nöjer sig inte med att staten valt att betala ut bidrag till Ibn Rushd.
– Det finns instanser som hävdar att föreningen slussar pengar vidare till högst tvivelaktiga mål. Vi förväntar oss att förvaltningen gör en grundlig undersökning, säger han.
Delal Sindy, distriktschef för Ibn Rushd:
– Vi finns alltid tillgängliga för att berätta mer om vad vi gör. Sedan rapporten släpptes har många grovt felaktiga tolkningar gjorts. Vi har nu själva tagit kontakt med nämnden och utgår från att dialog kommer att föras med oss, och att man fattar ett väl underbyggt beslut med utgångspunkt i Folkbildningsrådets rekommendationer.