Mannen och kvinnan i det aktuella ärendet har varit aktuella för enheten för ekonomiskt bistånd från augusti 2020 fram till samma månad i år. Under perioden har de inkommit med 18 ansökningar om försörjningsstöd. Enligt den utredning som kommunens grupp mot felaktiga utbetalningar, FUT, gjort har paret medvetet valt att inte redovisa sina verkliga ekonomiska förutsättningar.
I utredningen framkommer att paret har överfört stora belopp till konton på en utländsk bank. Kontoutdrag visar också att löpande utgifter för hyra, mat, el och kläder saknas helt.
FUT-gruppens slutsatser är att mannen och kvinnan systematiskt lämnat oriktiga uppgifter och därmed orsakat att försörjningsstöd betalats ut felaktigt. Fusket har nu lett till att paret polisanmäls och krävs på 251 737 kronor i skadestånd.
Under november har kommunen gjort ytterligare två polisanmälningar om bidragsbrott.
Det ena fallet handlar om en man i 25-årsåldern som beviljats stöd för hyreskostnader under perioden augusti 2021 till maj 2022. I samtal med mannens hyresvärd framkom att hyran inte betalats från augusti till december. Mannen vräktes då från lägenheten, men fick ekonomiskt bistånd för bostadskostnaden fram till maj. Han krävs nu på 65 600 kronor i skadestånd.
Det andra ärendet rör även det stöd för hyreskostnader. En man som fått ekonomiskt bistånd sedan 2014 har under en period förra året beviljats stöd för att betala hyran. Den utredning som gjorts visar dock att han haft en stor hyresskuld och vräkts från lägenheten. Utdrag från mannens konton visar också att han haft insättningar som han inte redovisat när han sökt försörjningsstöd.
FUT-gruppen gör bedömningen att mannen undanhållit inkomster samtidigt som han sökt och fått bistånd för kostnader som han aldrig haft för avsikt att betala. Totalt uppgår summan till 67 617 kronor, pengar som kommunen nu kräver tillbaka.
Hittills i år har kommunen gjort 27 polisanmälningar om misstänkt bidragsbrott. Fem fällande domar har meddelats.
– Våra utredningar och polisanmälningar visar att det återkommande finns personer som söker och lyfter försörjningsstöd från kommunen för kostnader eller behov som inte ens existerar. Förutom påhittade kostnader så visar våra granskningar att det finns många som har en dold parallellekonomi som man döljer för myndigheter. Det här är alltså personer som redan lever väl och klarar sig själva ekonomiskt, men som hävdar nöd och utnyttjar socialtjänsten och välfärdssystemet för att få tillgång till ännu mer pengar, säger Simon Brunner, teamledare för FUT-gruppen.
Hans uppskattning är att cirka tio procent av försörjningsstödet betalas ut på felaktiga grunder i Eskilstuna.
– Södertälje kommun kunde för några år sedan konstatera att runt tio procent av försörjningsstödet var felaktigt utbetalt. Utifrån att Eskilstuna delar många likheter med Södertälje demografiskt, geografiskt samt socioekonomiskt så är det inte orimligt att anta att felaktiga utbetalningar i Eskilstuna ligger på samma nivå. Antagandet att ju mer vi gräver desto mer kommer vi att hitta har visat sig stämma väldigt väl. Vi har endast uppmärksammat toppen av ett isberg, säger Simon Brunner.