Bildelsstölder har ökat kraftigt i Eskilstuna

Stölder av bildelar har de senaste åtta månaderna ökat med nästan 40 procent i Eskilstuna jämfört med 2020. "Stölder av framför allt katalysatorer har ökat enormt", säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

Bildelsstölderna har ökat enormt, framför allt vad gäller katalysatorer, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

Bildelsstölderna har ökat enormt, framför allt vad gäller katalysatorer, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT / Stöldskyddsföreningen

Eskilstuna2021-09-27 19:02

Stölderna av bildelar som katalysatorer, strålkastare, radio- och navigationssystem samt airbags har ökat med över 50 procent i region öst, där Sörmland ingår, de första åtta månaderna jämfört med 2020. För Eskilstunas del har stölderna ökat med närmare 40 procent, det visar statistik från Brottsförebyggande rådet och polisen.

När det gäller bildelsstölder är det inte förvånande att katalysatorer ligger i topp.

– Det har förändrats över tid. Under en period toppade backspeglar från BMW statistiken, men de senaste åren har katalysatorer varit väldigt populära att stjäla och stölderna har ökat enormt, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

Toyotaägare av modellen Prius är de som drabbas hårdast av katalysatorstölder. Enligt Larmtjänst har 2 628 katalysatorer stulits från Toyotaägare mellan januari och juli i år i Sverige, vilket kan jämföras med Volvobilar, på andraplats, där 349 katalysatorer stulits under samma period.

undefined
Katalysatorer som har till uppgift att rena avgaser från bensindrivna bilar, har blivit begärliga stöldobjekt på grund av att de innehåller ädemetallerna platina, pallkadium, guld och rodium.

– Vi vet inte riktigt varför Toyotabilar är så utsatta. Men katalysatorer går snabbt att stjäla och är lätta att plocka med sig och så finns det bra med pengar i ädelmetaller som tjuvarna är ute efter. Bara katalysatorstölderna i Sverige har ökat med 252 procent de första sex månaderna, vi har aldrig tidigare legat på den här nivån, fortsätter Lina Nilsson.

– Varje katalysator säljs för 1 000– 2 000 kronor och brotten är svåra att utreda då det inte går att spåra en katalysator till en specifik bil, säger, Malin Bentzer analytiker inom polisens brottsorganisation.

Efter gripanden som polisen gjort finns det inga tecken på att några stora internationella nätverk skulle ligga bakom ökningen av bildelsstölderna.

– Det är en stor skillnad på stölderna. Nyare bilar blir av med navigationssystem och strålkastare medan äldre bilar blir av med katalysatorer. Och just katalysatorer är lätt att avyttra, skrotbranschen kanske inte är den renaste branschen i landet, fortsätter Malin Bentzer, men tilläger att även bilskrotar blir utsatta för inbrott och katalysatorstölder.

– Det är svårt att skydda sig helt från den här typen av stölder men de viktigaste åtgärderna är att parkera på en upplyst plats och att ha larm på bilen som reagerar då bilen lutas, avslutar Lina Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!