För en månad sedan föll all byråkrati på plats och sista detaljerna var klara. I sommar kommer Eskilstunaborna få njuta av drinkar, god mat och barhäng på en restaurang precis vid Eskilstunaån.
Entreprenören bakom den nya å-restaurangen är Daniel Varli. Många känner igen honom som restaurangchef på Basilica Tuna park – nu tar han ett större kliv.
– Det här kommer att vara riktigt bra och unikt för Eskilstuna. Det kommer att bli en restaurang med takbar och uteservering som kommer stå där permanent. Det är ett genomtänkt koncept och det har varit ett långt projekt som pågått i ungefär ett och ett halvt år. Allt landade för lite mer än en månad sedan och nu börjar restaurangen att byggas, säger Daniel Varli och fortsätter:
– Det känns jättebra och det har varit ett roligt projekt. Som alltid finns det uppförsbackar men det har funnits en fin dialog med kommunen. Det här kommer att stärka hela staden och det är precis vad Eskilstunaborna vill ha. En fin restaurang vid vattnet som når alla målgrupper. Restaurangen kommer att skapa ett flöde i stan där fler kommer att vilja gå ut.
Daniel Varli är stensäker på vad han vill ha och att det kommer bli bra.
– Jag tror verkligen på det här konceptet och utifrån förutsättningarna kommer jag att göra det riktigt bra. Det är ett bra läge med en fantastisk utsikt. Vi kommer att bygga därefter och kommer att göra det bra rent design- och inredningsmässigt, säger han.
När öppnar ni?
– Om jag får vara optimistisk så är målsättningen att öppna i slutet på maj. Vi har börjat med själva grunden nu och det är klart att det kan hända saker längs med vägen. Men det är min förhoppning. Det är innan studenten och folk är fortfarande hemma då innan all semester påbörjas.
Konceptet är allt från god mat till drinkar, bubbel och musik.
– Jag tänker att man vill sitta ned för att äta god mat och senare gå upp på taket för drinkar eller bubbel. Det kommer att vara musik, dj och trevligt häng. Jag vill ansöka om att ha öppet till 03.00 och vi får helt enkelt se om det blir så.
När det kommer till själva menyn vill Daniel inte avslöja för mycket.
– Menyerna är inte helt klara än men jag kan säga att det kommer bli något som representerar läget. Elegant och klassiskt med lite internationella inslag. Restaurangen ligger vid vattnet så lite fisk och skaldjur känns som en självklarhet.
Vad kommer restaurangen att heta?
– Det är inte helt hundra än men jag har haft ett namn i huvudet sedan dag ett. Det är ett namn som fastnat på mig men jag har inte bestämt mig än. Det ska känneteckna projektet, läget och Eskilstuna som stad. Likaså med inredningen och designen, det ska representera mycket och vara unikt. Jag ska sätta min prägel på det och det kommer att bli jättespännande, säger Daniel Varli.
Var det självklart för dig som entreprenör att bli den som startar en å-restaurang i Eskilstuna?
– När möjligheten kom och efter några turer med detaljplanen så blev det solklart för mig. Det är ett bra läge och jag har alla förutsättningar för att göra det bra. Jag har försökt att hålla lite låg profil kring det här projektet men ryktet har lyckats spridit sig. Men jag ser verkligen fram emot att ge Eskilstunaborna det här.