Denniz Blomberg är en så kallad "urban explorer" som reser runt och dokumenterar platser som har lämnats åt naturen och tiden. I Eskilstuna finns det många övergivna platser, både kända och okända för allmänheten.
Vilken övergiven plats tycker du är mest fascinerande i Eskilstuna?
– Jag skulle säga att Civilförsvarets bergrum i Djurgårdsberget toppar listan. Här lämnades allt kvar och dörren stängdes bakom dem, vilket har gjort att platsen nästan frystes i tiden. Eftersom ingen annan har haft tillgång till området har det bevarats i ett nästan orört skick, vilket gör det till en av de mest intressanta och mystiska platserna i Eskilstuna.
Denniz Blomberg har bra koll på vad som gömmer sig runt om i Eskilstunas hörn och skogar. Häng med på en spännande resa genom stadens förflutna, där vi utforskar några av de mest fascinerande övergivna platserna. Nedan får du en inblick i dessa mystiska platser – en efter en.
Civilförsvarets ledningscentral "Leoparden" i Eskilstuna
I ett anspråkslöst berg nära Eskilstunas stadskärna döljer sig flera gamla hemligheter, däribland Civilförsvarets ledningscentral känd som Leoparden. Bakom en stenvägg leder en tunnel in i berget, som avslutas med tjocka ståldörrar.
Leoparden byggdes i början av 1950-talet som en skyddad plats för att kunna leda och evakuera samhället i händelse av krig eller annan krissituation. Tyvärr har anläggningen förfallit kraftigt sedan ventilationen stängdes av och dörrarna låstes. Mögel har nu tagit ett fast grepp om de flesta organiska material som finns kvar inne i berget.
Ledningscentralen omfattar cirka 800 kvadratmeter på två våningar, fördelat med kök, toaletter, sovsalar, ledningsrum, radiorum, sjukrum och en vaktkur. Det är oklart när anläggningen avvecklades, men dess nuvarande tillstånd speglar många års övergivenhet och förfall.
En svensk klassiker övergiven i skogen
Djupt inne i skogarna kring Eskilstuna står en övergiven Volvo Amazon, en sann svensk klassiker. Bilen har stått så länge att träden har formats runt kofångaren för att kunna växa förbi den. Denna nostalgiska bil, som en gång i tiden var en stolt symbol för svensk ingenjörskonst, har långsamt blivit en del av landskapet och vittnar om en svunnen tid.
Fabriken i Torshälla
Fabriken i Torshälla, vars äldsta delar stod färdiga år 1846, har en rik historia. Mellan 1846 och 1868 tillverkades här cirka 500 tröskverk för små och medelstora jordbruk. Från 1868 fram till våra dagar har verkstaden varit hem för en mängd olika tillverkningar, såsom sågblad, ångpannor, ångmaskiner och rostfria rördelar.
År 2000 fick verkstaden en sista chans när en anläggning för plasmabeläggning med rostfritt pulver installerades för att behandla utsatta ytor på valsar, pumpar med mera. Men efter att plasmabeläggningsanläggningen såldes 2005, har verkstaden i princip stått tom, ett tyst vittne till en svunnen industriepok.
Den framskjutna enheten – Civilförsvarets övergivna ledningsplats
Framskjutna enheter (FE) etablerades på 1970-talet som strategiska ledningsplatser för civilförsvaret i Sverige. Dessa anläggningar var avsedda att säkerställa ledning och samordning av det civila samhället vid kriser eller krig.
Men efter kalla krigets slut förlorade FE-anläggningarna sin betydelse och började avvecklas under 1990-talet. Idag är den gamla anläggningen en skugga av sitt forna jag; den är fylld av skräp och förfall, ett påminnelse om en tid när den hade en central roll i Sveriges beredskap.
Den ensamma sommarstugan
Djupt i skogen, inte långt från det lilla samhället utanför Eskilstuna, döljer sig en liten sommarstuga bland träden. Det är en plats som tycks ha blivit övergiven, och det råder oklarhet kring varför eller när den lämnades åt sitt öde.
Trots bristen på detaljer står det klart att stugan en gång har varit bebodd av barn. Området runt stugan är fyllt med leksaker och en studsmatta, vilket ger en inblick i det liv och den aktivitet som en gång fanns där. Denna ensamma stuga förblir ett mystiskt vittne till en bortglömd tid.
Huset i Spökstaden
Folkesta bostadsområde, även känt som "Spökstaden", var en plats med både charm och historia. Här låg en gång ett välbevarat hus från 1870-talet, vars huvudbyggnad präglades av smakfulla renoveringar över åren. På den stora tomten fanns även två mindre byggnader, som tillsammans utgjorde en historisk och charmig plats.
Men när kommunen beslutade sig för att köpa hela området förändrades allt. I slutet av 2019, började en omfattande rivning, där grävmaskinerna rullade in för att jämna allt med marken. Trots att huvudbyggnaden var k-märkt och skyddad, ville kommunen överklaga beslutet men misslyckades och huset tvingades kapas i småbitar för att flyttas till en annan plats.
– Idag är det oklart om huset någonsin har återuppbyggts på sin nya plats eller om det är förlorat för alltid, säger Denniz Blomberg.
Det övergivna huset vid vägen
Det övergivna huset ligger längs en grusväg i skogen, några mil utanför Eskilstuna centrum. Huset är beläget nära vägen, som fortfarande används dagligen av lokalbefolkningen.
– Vid ankomsten till huset möts man av en gammal barnvagn som har lämnats utomhus och nu är delvis täckt av växtlighet. Vilket skapar en stark kontrast mot det som en gång var en levande plats, säger Denniz Blomberg.
Det är oklart vem som bodde i huset eller när det övergavs, men spår i och runt byggnaden tyder på att det varit en familj med barn som bodde där. Bland de övergivna föremålen finns barnleksaker, en spjälsäng och andra indicier som stärker denna uppfattning.
På vinden fann Denniz Blomberg ett stort antal flaskor med brännvin, uppskattningsvis omkring 40 stycken, vilket ger intrycket av att någon av de tidigare boende hade en viss förkärlek för alkohol.
Det bortglömda skyddsrummet
Mitt i kärnan av Eskilstuna, gömt bakom den moderna stadsbilden, ligger ett gammalt och bortglömt skyddsrum. Trots att skyddsrummet har sett bättre dagar och inredningen nu är möglig och rostig på grund av den höga fuktigheten i berget, har det överraskande nog undgått omfattande klotter.
Denniz Blomberg påpekar att det är sällsynt att hitta ett övergivet bergrum eller liknande närliggande städer som är i så bra skick när det kommer till klotter.
Försvarsmaktens gamla vapendepå i Strängnäs
Denna gamla vapendepå i Strängnäs har stått övergiven och plomberad sedan början av 2000-talet. Den byggdes på 1940-talet och användes först som ammunitionsförråd. Här förvarades även mat, filtar och skyddsmasker, allt som var viktigt under krig.
Anläggningen var delad i två delar. I den västra delen fanns en stabsplats, som troligen användes för övningar och var kopplad till FO-staben. Den östra delen hade förvaringsutrymmen för vapen fram till 2000-talet, då säkerheten höjdes med vakter och stängsel runt hela området.
Senare beslutades det att alla vapen skulle centraliseras på en annan plats, och därmed stängdes och avvecklades denna anläggning helt.
Ett övergivet hus vid P10:s tidigare övningsfält
Här är ännu ett hus som står övergivet. Det är beläget på det tidigare övningsfältet som tillhörde regementet P10 i Strängnäs. Fältet avvecklades i början av 2000-talet. Idag har huset tyvärr sett sina bästa dagar. Det står som en tyst påminnelse om sin forna glans och de tider som en gång var.