Först ut att få tåga uppför den röda mattan och in i slottet var Rekarnegymnasiets elever. Vädergudarna stod på de blivande studenternas sida. Solstrålarna sken, trots en dag med regn, över slottsbacken mot klockan fem på eftermiddagen när de flesta anlänt i sina ekipage.
En del hade valt häst och droska, andra kom i veteranbilar, cabriolets, vanliga bilar eller limousiner.
Blickarna drogs till de stora leendena, de stiliga kostymerna, fracken och de vackra långklänningarna i rött, champange och klarbått.
På slottsgården hade kring 300 anhöriga samlats för att få en glimt av eleverna som valt att delta på balen. Bland dem fanns Erika Johansson-Lavrell och Per Berlin som såg fram emot allt under kvällen, men allra mest en sak.
– Att skapa ett fint minne.
Hanna Gustafsson och Jonathan Moberg hade tränat in valsen under idrotten på skolan och hoppades hitta formen under kvällen.
– Vi får se hur det går, skrattade de.
Bland de anhöriga som hade väntat länge på att få se ekipagen anlända fanns Anna-Lena Eriksson, mamma till Emil Backman som kom till balen tillsammans med Tove Holmqvist. Anna-Lena Eriksson hade inte långt till tårarna.
– Det är en stolt mamma här, jättestolt. Man blir varse om att livet går så fort. Det är en viktig milstolpe, balen. Och om jag känner så här redan nu, hur ska det bli på studenten då, skrattade hon.
Efter att eleverna anlänt till slottet fick de fotograferas, mingla och gå en sväng till vattnet innan det var dags att inta fördrinken, mousserande vin, vid röda mattan.
Sen var det dags för sällskapet att sätta sig till bords och njuta av menyn. Den inleddes med smulad getost, skagencanapé och parmaskinka till förrätt.
Huvudrätten bestod av ugnsbakad laxfilé, fläskytterfilé eller grönsaksbiff och till efterrätt fick Rekarneeleverna njuta av chokladmousse med hallon.