Biogassatsningen i Kjula får grönt ljus

Tolv år efter bolagets bildande kan Eskilstuna Biogas AB gå i mål. Med ett beviljat bygglov är alla tillstånd klara för att sätta igång bygget av den planerade biogasanläggningen i Kjula, en investering på cirka 400 miljoner kronor. "Det känns otroligt bra", säger bolagets ordförande Kaj Wågdahl.

Sedan bygglovet nu beviljats räknar Kaj Wågdahl, ordförande i Eskilstuna Biogas AB, med att bygget av biogasanläggningen kan starta före årsskiftet.

Sedan bygglovet nu beviljats räknar Kaj Wågdahl, ordförande i Eskilstuna Biogas AB, med att bygget av biogasanläggningen kan starta före årsskiftet.

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna2022-08-31 08:32

Under tisdagen beviljade stadsbyggnadsnämnden bygglov för den planerade anläggning som företaget Eskilstuna Biogas vill uppföra på en avstyckad skogsfastighet precis söder om Svealandsbanan, med Coops nya jättelager i logistikparken som närmaste granne. Det nödvändiga miljötillståndet från Länsstyrelsen är klart sedan tidigare.

– Nu när alla tillstånd är klara kan vi äntligen knyta ihop säcken. Alla förutsättningar är på plats för att kunna fatta det slutliga investeringsbeslutet, säger Kaj Wågdahl.

undefined
Sedan bygglovet nu beviljats räknar Kaj Wågdahl, ordförande i Eskilstuna Biogas AB, med att bygget av biogasanläggningen kan starta före årsskiftet.

Projektet har fått 133 miljoner kronor beviljat i statligt stöd inom ramen för det så kallade Klimatklivet och bolagets tidigare beräkningar har visat att den totala investeringssumman skulle landa på 300 miljoner kronor. Den summan räcker dock inte i dag.

– Med inflation och ökade materialkostnader får vi i dagsläget snarare räkna med 400 miljoner. Vi för en dialog med Klimatklivet och hoppas kunna få ytterligare stöd därifrån, säger Kaj Wågdahl som ser fram emot den dag då spaden kan sättas i marken för bygget.

Anläggningen kommer ha en kapacitet att producera 70 gigawattimmar biogas per år. För att få en jämförelse nämner Kaj Wågdahl att årsproduktionen skulle räcka för att driva samtliga bussar i Sörmland.

undefined
När kommunen skrev sitt tio-åriga avtal med Transdev lovade man att leverera biogas till bussarna.

– En fjärdedel av vår produktion kommer att gå till att täcka det underskott som finns för den biogasdrivna busstrafiken i Eskilstuna. Resten går till andra kunder. När anläggningen är i full drift innebär det att koldioxidutsläppen i Eskilstuna minskar med tio procent och att Eskilstuna kommun uppnår sitt satta klimatmål. Sett till det, och de ansträngningar vi lagt ner under så lång tid, känns det otroligt bra.

undefined
Tankning av biogas.

Grannar och sakägare som yttrat sig under processen har uttryckt en oro för att anläggningen ska medföra besvär i form av obehaglig lukt och att vattnet i grävda brunnar ska påverkas. Men den oron är obefogad enligt Kaj Wågdahl. Anläggningen ska förses med vatten från det kommunala ledningsnätet och något utsläpp från produktionen kommer inte att ske. 

Byggstart är planerad till någon gång före årsskiftet och med en byggtid på cirka ett år räknar Eskilstuna Biogas med att anläggningen ska stå klar att tas i drift i slutet av 2023. 

Karta: Eskilstuna Logistikpark
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!