Birgith fick stöd av konsumentvägledaren

Tack vare en stor portion tålamod och visst stöd från kommunens konsumentvägledare har Birgith Thorstenson från Ärla vid två tillfällen fått rätt mot företag som levererat tjänster som inte fungerat.

Konsumentväg_AN_5.jpg

Konsumentväg_AN_5.jpg

Foto:

Eskilstuna2015-03-27 05:00

– Man måste få veta vad man får göra, säger Birgith Thorstenson som fått hjälp av konsumentvägledningen både när det gäller en tv-tjänst och en lackförsegling.

Lackförseglingen gällde familjens nya bil. Medel hade även applicerats på vindrutan, något som fick torkarbladen att studsa på rutan. Birgith klagade på tjänsten och företaget gjorde en rengöring av vindrutan som dock inte var tillräcklig för att torkarbladen skulle sluta studsa.

Birgith tog hjälp av konsumentvägledaren.

– Vi är opartiska. Vi pratade med de olika parterna för att lyssna in vad som var fel, säger Laila-Marit Sandberg som gav Birgith rådet att låta en oberoende part uttala sig.

Birgith fick kontakt med en person som kunde konstatera att det fanns lackkonserveringsmedel kvar på vindrutan. Personen rengjorde även rutan. Lackförseglingsföretaget betalade sedan tillbaka pengarna.

– Hade jag inte haft konsumentvägledaren i ryggen så vet jag inte om det hade gått, säger Birgith.

Den 31 mars får konsumenterna ännu större möjlighet till stöd när en nationell konsumentupplysning lanseras. Syftet är att stärka konsumentvägledningen och samordna det oberoende stödet som i dag finns hos kommunernas konsumentvägledning, konsumentbyråerna, Konsumentverket och andra myndigheter.

Tjänsten kallas Hallå konsument och erbjuder hjälp via telefon, e-post, chatt, Facebook och webbplatsen hallakonsument.se. 15 vägledare svarar på övergripande frågor eller hjälper konsumenten vidare till den kommunala konsumentverksamheten.

– De som behöver svar på en snabb fråga kan ringa till Hallå konsument eller till oss, säger Laila-Marit Sandberg.

Hon berättar att den kommunala konsumentvägledningen även kan hantera mer avancerade ärenden.

– Vi kan till exempel hjälpa de som behöver ett besök eller hjälp med att skriva ett brev eller som har svårt att formulera sig.

Det andra fallet som Birgith Thorstenson och hennes make har fått hjälp med gällde en tv-tjänst som inte fungerade. Sedan Birgith ringt och klagat fick familjen en ny box, men inte heller den ville fungera, trots att de tog hjälp av både tekniker och tjänsteleverantörens support.

– De menade hela tiden på att vi gjorde fel, men min man satt ibland hela kvällen och gjorde som de sa, men det blev inte bättre.

Droppen som fick bägaren att rinna över och Birgith att kontakta kommunens konsumentvägledare var när familjen upptäckte att bidningstiden var 27 månader i stället för 24 månader. De hade fått uppfattningen att de första månaderna skulle vara gratis, men blev sent omsider varse att företaget i gengäld hade förlängt bindningstiden med några månader.

– Det är som att man får ett slag under bältet. Vi ville ju avsluta den här tjänsten efter 24 månader, men företaget ville inte på några villkor häva tjänsten, säger Birgith.

Konsumentvägledaren Laila-Marit Sandberg gav familjen rådet att skriva till företaget och begära svar inom 14 dagar eftersom man inte ska betala för en tjänst som inte fungerar.

– Det tog väl en tio dagar så fick vi brev från högste chefen där han sa att det var väl okej att avsluta det här avtalet. Och boxen vi skulle få tillbaka pengarna för om vi skickade tillbaks den.

Laila-Marit Sandberg berömmer familjen.

– Ni var otroligt tålmodiga. Det vi kunde hjälpa er med var att stötta er och tala om era rättigheter. Jag tycker att ni är duktiga för ni har verkligen kommit på att det lönar sig att ifrågasätta när det inte blir bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om