Betyg från årskurs fyra och ett läsmål i årskurs ett som innebär att alla elever ska kunna läsa och förstå enklare texter. Alliansregeringen presenterade i dag de förslagen i ett krafttag mot de sjunkande kunskapsresultaten i skolan.
– Jag tycker att det låter väldigt bra och jag tror att många resonerar som jag. Eleverna blir ju bedömda med betyg i sexan, så varför inte redan i fyran, säger Jaana Norman, lärare på Slottskolan i Eskilstuna.
Enligt förslaget ska betyg ges i fyran från och med 2017. Men betygen i årskurs fyra och fem ska bara ges en gång per år, till skillnad från årskurs sex då betyg sätts varje termin. Samtidigt ska kraven på skriftliga omdömen tas bort.
– Ett betyg är mer tydligt än ett omdöme. Men läsmålet är det allra viktigaste. Som lärare i mellanstadiet skulle jag vara otroligt hjälpt av det. Vi får upp elever som inte är läskunniga och då blir det svårt att få dem att klara av nya mål, säger Jaana Norman.
Anna Gill från Lärarförbundet i Eskilstuna är också grundskolelärare på Slottskolan och hon menar att de skriftliga omdömen som finns i dag är tillräckligt tydliga.
– Vi anser inte att betyg hjälper elever. Man måste tänka på ett annat sätt, med mer resurser i skolan till bland annat mindre grupper.
Jessica Olsson distriktsordförande för Sörmland i Lärarnas Riksförbund är dock positiv.
– Betyg i årskurs fyra är ett instrument att tidigt upptäcka de elever som behöver stöd, det har inte varit så tydligt förut med utvecklingsplaner. Fördelen med betyg är också att det bara är behöriga lärare som har rätt att sätta betyg. Men det måste ske en utvärdering av hur reformen med betyg i årskurs sex har fungerat innan man kan göra nya reformer.
Niklas Frykman, gruppledare för folkpartiet i Eskilstuna menar att betyg i årskurs fyra skulle ge lärare och föräldrar information tidigt om hur bra eleven klarar sig i skolan.
– Det kan också sätta krav på skolan att sätta in resurser där det behövs.
Ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Sarita Hotti (S), vill varken uttala sig positivt eller negativt om förslaget utan menar liksom Jessica Olsson att det behövs en utvärdering av betyg i årskurs sex först.
– Det har varit många reformer som rör skolan. Man måste ta ansvar för de beslut man tagit först, innan man sänker åldern ytterligare.
Hennes partikamrat, kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) är inte lika försiktig.
– Det är en allians i panik som spottar ur sig förslag som inte har något stöd, varken hos svenska folket eller i forskning. Alla som har barn funderar nu på hur det ska gå till att mäta vad de gör i skolan. Det är inte barnen man ska lägga ansvaret på, utan jobba med mer resurser i skolan.
.