Kim Arodin skrev in sig i historieböckerna 2014 när hen gjorde Eskilstuna Uniteds allra första mål i allsvenskan. Två år tidigare hade hen gjort det avgörande målet när laget tog steget upp i elitettan.
Men efter lagets första säsong i allsvenskan valde Kim Arodin att lämna elitfotbollen. Inte på grund av skada, utan för att annat lockade – familjelivet.
– Jag har alltid haft en stor längtan efter barn. Jag hade redan fått Tintin när jag spelade sista säsongen 2014, men jag sov aldrig och var alltid beroende av att familj och vänner ställde upp med att vara barnvakt under träningarna. Det var inte hållbart.
I dag bor Kim i en tegelvilla i Torshälla med sin man och tre barn, men har inte helt släppt fotbollen. Efter andra barnet började hen spela i Triangeln i division 2, men bytte till nuvarande division 3-laget Torshälla Nyby efter tredje barnet.
– Jag saknar inte elitfotbollen ett dugg. Folk förstår inte vilken tid och kraft man måste lägga ner. Men jag saknar gemenskapen vi hade i United första året i allsvenskan. Det var ett fint gäng.
På lördag invigs årets Springpride på Fristadstorget – med ett tal av Kim Arodin. Hen har brunnit för frågor om alla människors rättigheter och lika värde under många år och beskriver sig som ickebinär och pansexuell. Men det var ändå ingen självklarhet att tacka ja till uppdraget som invigningstalare. Kim säger sig inte alls vara bekväm med att stå och prata inför en folkmassa och behövde lång betänketid.
– Jag var först inställd på att tacka nej, men sen tänkte jag att då skulle jag ångra mig. Jag har så mycket inom mig och det här är en chans att få ut vad jag tycker och tänker. Så jag sa ja.
Talet kommer till stor del att kretsa kring barns rättigheter, framför allt i skolan. Kim Arodin jobbar själv inom skolvärlden och tycker att det saknas mycket kunskap bland pedagogerna.
– De säger "jag står för hbtq+", men de glömmer ofta bort transpersoner. Man skulle behöva utbilda lärare i att inkludera alla. Skolan ska vara en trygg plats för alla barn. Jag är väldigt öppen som person och det kommer ofta fram barn till mig och berättar att de är gay eller bi, men att de inte kan berätta det hemma.
Kim vill gärna lyfta fram Eskilstuna kommuns lässatsning, som innebär att barn i förskola och skola ska få ta del av lässtimulerande insatser för att ge goda läsvanor i tidig ålder.
– Den har gjort att jag nått ut till många barn i dessa frågor. Jag har valt normkritiska böcker som vi läst och diskuterat tillsammans.
Invigningstalet ska vara mellan 10 och 15 minuter, något Kim först trodde skulle bli omöjligt att få ihop.
– Men sedan klockade jag det – och det var 18 minuter!
Efter talet följer uppträdanden och den sedvanliga paraden. Men om Kim kommer att synas i folkvimlet är inte säkert.
– Jag har inte deltagit i paraden så många gånger eftersom jag är lite nojig för folksamlingar. Men jag har gått tillsammans med United något år och tycker att det är viktigt att så många som möjligt ansluter, för att belysa stoltheten.
Kim önskar egentligen att Pride inte skulle behövas.
– Men det gör det! Det kommer alltid cis- och heteropersoner och säger "var är vår dag då?" Herregud, alla andra dagar är era!