Samuel, 15, trotsade mobbarna och fortsatte baka

Att baka är en populär hobby, men få tar det till samma nivå som Samuel Ablahad, 15 år. På tre år har han lärt sig själv att baka från grunden, skapat en egen verksamhet och ett instagramkonto där han marknadsför sina bakverk.

Samuel Ablahad visar hur man gör mandelflorentiner på konditori Janeling. Här doppar han florentinerna i choklad och ställer de på avrinningsbordet.

Samuel Ablahad visar hur man gör mandelflorentiner på konditori Janeling. Här doppar han florentinerna i choklad och ställer de på avrinningsbordet.

Foto: Karolin Fridell

Eskilstuna2022-02-24 18:43

Samuel Ablahad blir 16 år i mars och går i nionde klass på British Junior Secondary i Eskilstuna. Bakning är hans största intresse och under sportlovet gör han praktik på konditori Janeling.

– Det är ett jäkla engagemang i honom, det är kul att se ungdomar som brinner för något och tar initiativ. Samuel är verkligen en frisk fläkt här. Om tio år har han vunnit Hela Sverige bakar, säger bageriets delägare Morgan Lindberg.

undefined
Samuel Ablahad och delägaren Morgan Lindberg på konditori Janeling.

Som liten brukade Samuel Ablahad baka tillsammans med sin moster, Laila Alias, på helgerna och det var så det började.

– Jag längtade alltid till att få baka med min moster. Det var en speciell känsla och en glädje i att visa vad man kan varje gång, säger Samuel Ablahad.

Vid 12 års ålder började han baka på egen hand men det gick inte alls bra i början.

– En gång råkade jag göra muffins med salt, jag tog en tugga och tänkte det här smakar ju råttgift, vad är det här?

Under årens gång har han lärt sig mycket men det var främst en lärare i skolan, Sofia Eriksson, som verkligen hjälpt honom att utveckla sin bakning.

– Vi hade utmaningar varje vecka där vi båda bakade något och tog med oss till skolan för provsmakning. På så sätt lärde vi oss av varandra.

Nu har Samuel Ablahad ett instagramkonto med 400 följare. Varje helg gör han två till tre bakverk som han fotar och postar under veckan som kommer. Han driver också ett eget företag som heter Samuels bakelser där han bakar på beställning hemifrån.

– Det har gått så snabbt, från att jag började baka på allvar till att nu vid 15 driva eget. Jag har också sålt på bland annat Strängnäs marknad och backluckeloppisen på Tuna park. Där sålde jag enkla men goda saker som hallongrottor, chocolate chip, kanelbullar och kardemummabullar.

undefined
Samuel Ablahad, 15 år, driver företaget Samuels bakelser. Här är en tårta han gjort på beställning ifrån en kund.

Men allt som har med bakning att göra är inte en favoritsyssla.

– Det tråkigaste att baka är chokladbollar och sockerkaka men det är mest för att man gör det så ofta. Chokladbiskvier är roligast att göra och många kunder uppskattar dem. Camilla Hamid och Roy Fares har varit mina inspirationskällor.

Trots sitt stora intresse för bakning har det inte alltid varit lätt för Samuel Ablahad.

– Det har varit jättetufft för att jag är kille. Jag har blivit mobbad för att jag gillar att baka och har många tjejkompisar. Mobbarna har kallat mig olika elaka saker. Därför var jag först rädd för att starta ett instagramkonto men ingen har skrivit elaka saker där.

Samuel Ablahad är syrian och han berättar att det kan vara svårt att bryta kulturella normer. Oftast tycker släkt att man ska läsa till läkare eller ingenjör, att bli konditor anses inte vara ett tillräckligt bra yrke.

– Vissa släktingar som är väldigt strikta har till sist ändrat inställning till min bakning. Min mamma och pappa låter mig välja själv vad jag vill göra i livet, men för andra är det inte lika lätt. Därför hoppas jag kunna visa andra att man kan välja själv.

Just nu pågår det preliminära urvalet till gymnasieskolan och han hoppas komma in på en juridisk linje. Bakandet får fortsatt vara en fritidssysselsättning.

– Jag är väldigt intresserad av att plugga och har jobbat hårt för att höja mina betyg. Nu har jag 327.5 poäng av 340 och därför ville jag söka en akademisk linje till gymnasiet. Om jag vill senare kan jag gå en konditorutbildning då.

Så blir du konditor

Grundutbildning inom bageri och konditori finns främst genom gymnasieskolan och val av bageriinriktning på Restaurang och livsmedelsprogrammet. I Eskilstuna finns det programmet på Rinmangymnasiet. Under utbildningen får eleverna lära sig att baka allt från matbröd och kaffebröd till tryfflar, tårtor, choklad och konfektyr. Två dagar i veckan är eleverna lärlingar på ett konditori eller bageri. Utbildningen ger även grundläggande kunskap i att starta ett café eller bageri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!