Från att i snitt ha tagit emot 25 blodgivare om dagen sjönk besöksantalet till under tio när pandemin tog fart.
– Förra våren upplevde vi något som påminner om en kris – det var få vågade sig hit för att lämna blod, säger Åsa Dahl-Johansson, funktionsansvarig på blodtappningen på Mälarsjukhuset.
Även om läget blev bättre redan under sommaren är det fortfarande en bra bit kvar till normal givarnivå.
– Nedgången beror främst på att registrerade givare valt att tappa blod mer sällan. Dessutom försvann ett stort och troget underlag när Folkhälsomyndigheten rekommenderade människor som är över 70 år att hålla sig hemma.
Friska människor är välkomna att lämna blod från det att de fyllt 18 år. Någon över åldersgräns tillämpas inte så länge personen är smittfri. Män och kvinnor kan, utan att riskera sin hälsa, lämna blod var 12:e respektive var 16:e vecka.
– Sedan i höstas dras vi med ett underskott på uppskattningsvis 40 blodgivarbesök i veckan. Det kanske inte låter så mycket, men det blir ganska stora volymer uteblivet blod i banken när veckorna summeras, säger Åsa Dahl-Johansson.
I Eskilstuna finns cirka 2 600 registrerade blodgivare. Katrineholm och Nyköping har tillsammans lika många till. I Sverige behövs i snitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Blodet används vid operationer, cancerbehandlingar, förlossningar och olyckor.
– Det är viktigt att vi har blod i lager – det räddar liv, säger Sofia Larsson som menar att den bästa reklamen är givare som pratar med andra om sin insats.
För att öka tillgången på blod kommer Unilab, som sköter regionens blodcentraler, starta drop-in från och med månadsskiftet.
– Vi tror och hoppas att det ska bidra till att fler vill bli blodgivare. Drop-in gäller nyanmälningar, alltså personer som vill bli blodgivare. Befintliga givare kan enkelt boka eller ändra sin tid på 1177.se, säger Åsa Dahl-Johansson.
Samtidigt som antalet blodgivarbesök blivit färre har också behovet av blod sjunkit.
– På grund av coronaläget har antalet operationer minskat och då går det heller inte åt lika mycket blod. Ska man säga något positivt med pandemin så är det att folk verkar vara mindre sjuka än tidigare. Om det beror på minskat resande eller allmän försiktighet kan vi bara spekulera om, säger Åsa Dahl-Johansson.