I fem månader hade Linda kontakt med charmtrollet från Kanada. Det var en tidsperiod som förändrade hennes liv.
Den unge mannen hittade Linda på Instagram i mars 2022, och de började skriva till varandra. Han hette Jiwon Moon, var född i Kanada och jobbade på en oljeplattform i havet strax utanför Sicilien.
Efter att ha chattat på engelska i någon månad så bad han för första gången om pengar.
Han kunde inte komma åt sitt konto från oljeplattformen.
Jiwon Moon drabbades fortsatt av diverse ekonomiska problem som Linda möjligen kunde hjälpa honom med.
Jo, det kunde hon.
Tycke hade uppstått. Jiwon var spännande, genuint intresserad av Linda och generös med komplimanger. Han kallade Linda "min vackra gudinna" och de delade med sig av livserfarenheter och framtidsdrömmar. Linda hoppades att en dag få besöka USA, Jiwons dröm var att vandra på kinesiska muren.
Mannen var förtroendeingivande och han delade med sig av privata saker. Som att han varit gift men att hans fru dött av en hjärtinfarkt för ett par år sedan.
En kväll skrev han att Linda hade "stulit hans hjärta" och att han inte kunde sluta tänka på henne. Bara tanken på Linda gjorde hans liv komplett. Jiwon Moon framstod alltmer som en drömprins och de talade till och med om giftermål.
Så självklart ville hon hjälpa honom.
Genom fyra insättningar i april och juni 2022 förde Linda – som är i 40-årsåldern och bosatt i Östergötland – över alla sina besparingar på cirka 300 000 kronor. Hon tog även ett banklån och förde över ännu mer pengar till mannen som hon förhoppningsvis skulle dela resten av sitt liv med.
När hon insåg att den digitala kärleksrelationen var en illusion, och att hon hade duperats av en lika skicklig som samvetslös romansbedragare, hade hon fört över 609 000 kronor.
Kanadensaren Jiwon Moon på oljeplattformen i Sicilien har sannolikt få, om någon, koppling till den verkliga världen.
Det var i vart fall inte han som tog emot pengarna.
De drygt 600 000 kronorna från Linda hamnade nämligen hos Anna, en Eskilstunakvinna i 50-årsåldern.
Men historien stannar inte där.
Linda, ytterligare 17 kvinnor och två män, många mellan 70 och 80 år, är målsägare i ett mål där Anna i Eskilstuna står åtalad för grovt penningtvättsbrott.
Vid 52 tillfällen under 2021 och 2022 gjorde de 20 målsägarna insättningar på Annas konton med totalt 2 288 403 kronor.
Flera av målsägarna har i likhet med Linda låtit sig luras in i utstuderade bedrägerier där gärningsmännen använt hela känsloregistret.
I potten har det legat kärleksrelationer eller vänskap med intressanta, i flera fall kända, personer.
Andra duperades att investera pengar i fantastiska affärsuppgörelser och lukrativa valutaprojekt med kryptovaluta. Någon trodde sig hjälpa en FN-anställd läkare som ömmade för svältande barn.
Målsägarna kontaktades främst på sociala medier.
Via bland annat Instagram och Facebook knöts med tiden täta band med vad de trodde var medlemmar i dansbandet Arvingarna, tv-personligheten "Karl-Fredrik på Österlen", managern till ett stort koreanskt pojkband och många, många fler.
Precis som med charmknutten på oljeplattformen var det efter perioder av daglig chattkommunikation något som hände.
Casper Janebrink och Kim Carlsson i Arvingarna och Karl-Fredrik på Österlen berättade exempelvis att de tyvärr skulle skiljas. Skilsmässorna var känsliga och inte kända i media, och pengar behövde räddas från försäljningar av hus utomlands. Kunde deras nyvunna vän möjligen ta emot pengarna mot att de själva fick en del av vinsten?
Jodå, det kunde flera av målsägarna göra.
Pengarna, flera miljoner i kontanter, skulle skickas i en box till respektive målsägares adress där de senare skulle hämtas av kändisen.
Men kan man tänka sig, det uppstod problem.
Boxarna fastnade i tullen i flera länder som den passerade och vid varje tillfälle behövde målsägaren betala avgifter och fraktkostnader för att miljonerna skulle komma vidare.
En av de drabbade, 76-åriga "Inga-Britt" i Skåne, trodde sig hjälpa Karl-Fredrik på Österlen med att få hem en box fylld med 4,2 miljoner kronor från Italien.
Hon klarade sig jämförelsevis bra. Inga-Britt betalade "bara" 21 000 kronor till vad hon trodde var ett fraktbolag, men som hamnade på Annas konto i Eskilstuna.
Ett efterföljande krav på 70 000 kronor, som såg ut att komma från tullen i Tyskland, betalade hon dock inte, trots att tullen var beredd att sänka kostnaden med 10 000 kronor. Inga-Britt anade oråd och kontaktade i stället polisen.
En kvinna som trodde sig hjälpa en av killarna i Arvingarna betalade drygt 700 000 kronor för att få hem en liknande box, varav en mindre del hamnade hos Anna i Eskilstuna.
Kammaråklagare Tobias Lindblom hävdade i den nyligen avslutade rättegången i Eskilstuna tingsrätt att de drygt 2,2 miljoner kronor som Anna tagit emot på sina konton kommer från brottslig verksamhet.
Tobias Lindblom vet inte hur stor andel av pengarna som använts av Anna själv.
– Jag visade dock för tingsrätten att hon har levt två till tre gånger över sina normala intäkter det här året.
Åklagaren anklagar inte Anna för delaktighet i själva i bedrägerierna. De har sannolikt skett i organiserad form där Anna är en av många "målvakter" som rekryterats för att tillhandahålla bankkonton.
– Jag vill vara tydlig med att jag inte påstår att Anna är med i något kriminellt nätverk eller liknande. Däremot måste hon ha förstått att pengarna hon tog emot kom från brott. Den absoluta merparten av pengarna har det köpts Bitcoins för och dem har man inte lyckats spåra, säger Tobias Lindblom.
Huruvida bedrägerierna som ligger till grund för Annas grova penningtvättsbrott orkestrerades från Sverige eller utlandet är oklart.
– Vi kan bara konstatera att vissa målsägare kommunicerat på engelska med personerna som lurat dem, vissa har pratat svenska. Den frågeställningen är dock inte utredd i den här förundersökningen, säger han.
Karl-Fredrik Gustafsson, "Karl-Fredrik på Österlen" kände inte till att hans namn blivit utnyttjat i bedrägerierna.
– Det låter jättetråkigt, oförskämt och hemskt på alla sätt, framför allt om någon kommer till skada, ekonomiskt eller psykiskt. Jag har bara ett konto och jag ber aldrig någon okänd, eller känd heller för den delen, om pengar. Jag kontaktar sällan någon följare överhuvudtaget.
Karl-Fredrik har även en mer filosofisk fundering kring bedrägerierna.
– Jag tänker att det på ett sätt är lite fint och gulligt att många av oss är ganska blåögda. Att vi vill tro gott om andra människor. Det är en fin egenskap. Men ibland måste man nog ifrågasätta om det som händer är på riktigt. Förhoppningsvis kan det här bli en väckarklocka för många, säger han.
Eskilstuna-Kuriren har utan framgång sökt Kim Carlsson och Casper Janebrink i Arvingarna.
De har i likhet med Karl-Fredrik Gustafsson ingenting med brotten att göra.
Linda, Anna och Inga-Britt heter egentligen något annat.